NEWSFEED RTL Z:

NEWS:

  Voor General Electric is de gifbeker nog lang niet leeg

  • 11/8/2018

  Voor General Electric is de gifbeker nog lang niet leeg

  GE 0.0.png

  Ruim een maand geleden trad Larry Culp aan als nieuwe sterke man bij het industriële conglomeraat General Electric (GE). Zijn voorganger John Flannery was naar het oordeel van de commissarissen te weinig krachtdadig te werk gegaan om GE snel uit de problemen te halen, De koers van het aandeel veerde op, want Culp heeft naam gemaakt als herstructureerder van bedrijven in nood. De vreugde is van korte duur geweest, want de maand oktober bracht louter slecht nieuws voor het worstelende conglomeraat en de koers reageerde navenant en zakte steeds verder weg.

  De witte broodweken hebben voor Larry Culp maar heel kort geduurd, want al heel snel kreeg hij de weinig benijdenswaardige erfenis van zijn voorgangers voorgeschoteld. Zo waren de uitkomsten over het 3de kwartaal ronduit teleurstellend. En dan te bedenken dat de verwachtingen rondom de kwartaalcijfers  al niet hooggespannen waren, maar de cijfers bleken nog slechter dan verwacht. De winst per aandeel kwam uit op $ 0,14 tegen een marktverwachting van $ 0,20. Ten opzichte van 2017 bedroeg de daling meer dan 30%. De toch al zwakke uitkomsten werden nog eens gedrukt door een eenmalige afschrijving van $ 20 miljard op recente acquisities zoals die van het Franse Alstom. Daarnaast moest Culp melden dat het ministerie van justitieonderzoeken geïntensiveerd heeft naar frauduleuze boekhoudpraktijken in het verleden. En last but not least vertelde de nieuwe ceo dat het dividend nagenoeg geschrapt wordt. Dat dividend was al verlaagd naar $ 0,12 tegen $ 0,24 in 2017. Van die $ 0,12 blijft een symbolische $ 0,01 over.

  Het schrappen van het dividend geeft aan dat de nood erg hoog gestegen is. Door geen dividend uit te keren bespaart GE $ 4 miljard en dat geld hebben ze heel hard nodig om aan bestaande verplichtingen te voldoen. Zo heeft het bedrijf $ 5 miljard nodig om zijn pensioenverplichtingen na te komen. Los daarvan ontwikkelt GE Capital zich van een geldmachine van de eerste orde tot een bleeder van de eerste orde. In juni van dit jaar wist de cfo Jamie Miller te melden dat er een bedrag van om en nabij $ 3 miljard nodig was om de balans van GE Capital te versterken. Aan het einde van oktober was de nieuwe werkelijkheid dat er een bedrag van tenminste $ 3 miljard nodig is om GE Capital financieel te stutten. Ook in dit geval draait Larry Culp op voor fouten en verplichtingen uit het verleden. En dan te bedenken dat slechts 2 jaar geleden GE Capital nog een bedrag van $ 16 miljard aan dividend betaalde aan het moederbedrijf!

   GE 0.4.png

  De consequentie van dit alles is, dat de kredietwaardigheid van GE sterk is gedaald. Moody’s heeft die verlaagd van A2 naar Baa1 en S&P Global ging nog een stapje verder en verlaagde de status van A naar BBB+. Het is nog net geen junkbond status, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Die lage kredietwaardigheid maakt het voor GE heel erg moeilijk om geld uit de markt te halen en het bedrijf lijkt de komende jaren overgeleverd aan de nukken van het bankwezen.

  Dit alles zet druk op het management om snel stappen te zetten. Het belang van 62,5% in Baker Hughes gaat onder de hamer en de divisie Life Sciences en Healtcare gaat ook de deur uit. In totaal moeten er tot 2020 assets ter waarde van $ 20 miljard verkocht worden om zo de schuld tot aanvaardbare proporties terug te brengen. Analisten hebben al gesuggereerd dat GE wellicht ook GE Capital Aviation Services in de etalage kan zetten. Het is een absoluut kroonjuweel binnen GE Capital waarvoor gemakkelijk de hoofdprijs binnen gehengeld kan worden. Ondertussen moet Larry Culp ook orde op zaken stellen bij de Power division, ooit een bron van gegarandeerde inkomsten en nu van bijna gegarandeerde verliezen. De eerste stap daartoe is al gezet. De divisie wordt in twee stukken opgebroken.

  Het is aan Larry Culp om de komende jaren voor een turnaround te zorgen, zoals hij dat ooit deed bij Danaher. Het is nu al duidelijk dat deze klus niet in enkele kwartalen geklaard is. Dat gaat jaren duren en in de tussentijd zullen beleggers vooral geduld moeten oefenen. Voor beleggers is het wel te hopen, dat er niet nog meer lijken uit de kast vallen. Het is nu al een hele toer de gifbeker tot de bodem leeg te drinken!


   

  TWEETS