NEWSFEED RTL Z:

NEWS:

  Problemen in de Opkomende Markten zetten druk op commodities

  • 9/5/2018

  Problemen in de Opkomende Markten zetten druk op commodities

   

  commodities 1.2.jpg

  Het gaat al een tijdje niet goed in de Opkomende Markten en dat begint zich te vertalen in prijsdalingen voor belangrijke commodities als olie en koper. De prijsdalingen worden gedeeltelijk uitgelokt door de muntverzwakking van de betreffende landen, maar insiders vrezen voor een onheil. Prijsdalingen kunnen weleens een voorafschaduwing zijn van een afzwakkende groei in China, de grootste markt voor commodities ter wereld. Een lagere groei in landen als Turkije, Brazilië, Argentinië en India kan tot gevolg hebben dat de commodity-intensieve exporten van China gaan afnemen. Deze beweging komt op een tijdstip dat Beijing pogingen doet om de groei van zijn schuldenlast in te tomen. Dat probeert de Chinese overheid door de groei van kredietverlening aan private partijen in te tomen. De dure dollar maakt bovendien commodities duurder voor de Chinese kopers.

  commodities 0.1.png

  Het is feitelijk een samenloop van ongunstige omstandigheden, waardoor toekomstige verwachtingen fundamenteel veranderd zijn. Op het moment van schrijven zijn industriële metalen bijna 20% gedaald sinds hun top in april van dit jaar volgens de Bloomberg Industrial Metals Index. Zodoende is er bijna sprake van een berenmarkt. De prijs van koper komt weer aardig in de buurt van het zeer lage niveau van juli 2017. Hetzelfde beeld is te zien bij metalen als zink, nikkel en aluminium. Of prijzen gaan herstellen of niet hangt voor een groot deel af van de het besluit van de Chinese overheid om wel of niet de economie te gaan stimuleren als de vertraging daadwerkelijk doorzet en de handelsoorlog met de VS escaleert.

  Stimulering ligt gevoelig in China. Beijing probeert alweer een jaar meer greep te krijgen op de kredietverlening. Daarbij gaat de aandacht vooral uit naar kredietverlening door schaduwlanden en peer-to-peer lending. Volgens sommigen boekt de overheid hier succes en dat kan betekenen dat bedrijven noodgedwongen hun verwachtingen voor de vraag naar metalen neerwaarts moeten bijstellen. Dat is ook af te lezen aan het massaal verkopen van koper futures in Shanghai. Beleggers hebben er nog maar weinig vertrouwen in, omdat ze minder vertrouwen hebben in de economische ontwikkeling van het land.

  Niet alleen ongunstige ontwikkelingen in China hebben een negatief effect op prijzen voor commodities. Ook de verzwakking van veel valuta’s in de Opkomende Markten doet weinig goeds. Muntverzwakking maakt productie goedkoper en daardoor stijgt het aanbod juist op een moment dat prijzen toch al de neiging hebben om te dalen. Het kan zodoende van kwaad tot erger gaan. Uiteraard zijn er lichtpuntjes. Sommige beleggers denken dat de Chinese overheid toch gaat stimuleren. Het gaat immers nog steeds goed in de bouw en aanverwante sectoren. Ook wijzen ze erop dat het niet met alle commodities slecht gaat. De kolenprijzen zijn op het hoogste niveau in zes jaren en ook de prijzen voor ijzererts en het mineraal vanadium hebben de neiging te stijgen.

  commodities 1.1.png

  Dat neemt allemaal niet weg dat de meeste hedge funds en handelaren negatief zijn en blijven op koper. Zeker nu de valuta’s in de Opkomende Markten allemaal de neiging hebben te verzwakken, is er maar weinig bereidheid veel risico te lopen!

   


   

  TWEETS