NEWSFEED RTL Z:

NEWS:

  Opkomende markten zijn allergisch voor inflatie

  • 2/22/2018

  Opkomende markten zijn allergisch voor inflatie

  allergisch.jpg

   

  Tot veler verrassing hebben aandelen uit de Opkomende Markten de afgelopen tijd vol turbulentie goed doorstaan. De MSCI Emerging Markets index viel in lijn met de S&P 500. Daarmee voldeed het niet aan het idee dat de aandelen een hoge bèta hebben die hard geraakt worden in tijden waarin beleggers risico- avers worden.

  Als de inflatie in de VS laag blijft, dan zouden de Opkomende Markten de komende tijd grote schokken bespaard blijven. De zaak komt wat gecompliceerder te liggen wanneer de inflatieverwachtingen gaan oplopen en in de buurt komen van een hachelijke grens. Dat althans is de uitkomst van een onderzoek verricht door Daniel Salter, strateeg bij Renaissance Capital. De uitkomst van zijn onderzoek leert, dat de MSCI Emerging Markets Index sinds de start in 1987 vijfmaal een daling van meer dan 30% te verwerken kreeg. In vier van de vijf keer gebeurde dat binnen een maand nadat de Consumer Price Index naar 3% was gestegen.

  Hoewel slechts weinigen ervan uitgaan, dat de inflatie in de VS spoedig weer dat niveau zal bereiken, is dat toch niet helemaal uit te sluiten. In januari bedroeg de groei van het uurloon 2,9% en dat was daarmee een van oorzaken van de beurscorrectie. Die uitslag van de loongroei kwam op het moment dat banken als UBS voor de maand maart een stijging van de inflatie verwachten naar 3% om daarna weer terug te zakken. De geschiedenis laat echter zien dat zelfs een relatief korte periode met een inflatie van 3% voor veel onheil kan zorgen. Dat leert de zogeheten Tequillacrisis uit 1994. In de maand september doorbrak de CPI de barrière van 3%. Nog in dezelfde maand begon de MSCI EM aan een glijvlucht naar beneden die zou voortduren tot maart 1995. In november 1994 was de inflatie alweer gedaald naar 2,6%.

  In diezelfde periode had de Fed wel de rente verhoogd van 4,75% naar 6%, maar volgens Salter heeft dat amper een rol gespeeld bij de koersdalingen. De rente in de VS was in die tijd al een tijdje aan het stijgen zonder dat dat veel invloed had op de aandelenkoersen in de Opkomende Markten. Als er al van invloed sprake is dan gebeurt dat eerder aan het einde van de periode van renteverhogingen dan aan het begin ervan. Zoals gezegd vonden er vijf grote crashes plaats en vier volgden het scenario van Daniel Salter. De uitzondering op de regel is de Aziëcrisis van 1997. In oktober van dat jaar stortte de MSCI EM in en verloor uiteindelijk 59% van zijn waarde. De crash zette echter pas 13 maanden later in nadat de CPI in september 1996 een niveau van 3% had bereikt.

  Allergisch 1.png

  De strateeg denkt dat psychologie een rol speelt om dit fenomeen te verklaren. De Fed streeft naar een inflatieniveau van pakweg 2%. Zolang de inflatie niet teveel afwijkt van die doelstelling, maakt geen belegger zich zorgen. Wanneer de inflatie in de buurt komt van 3% dan komen de zorgen. Als de Fed niet adequaat ingrijpt en de zaak terug onder controle brengt, dan kan de situatie wel eens uit de hand lopen. Zo kan de rente versneld verhoogd worden om te voorkomen dat 3% inflatie deel van de marktverwachtingen wordt en doorwerkt in de looneisen. Het uiteindelijke resultaat is dat beleggers hun belangen in de Opkomende Markten gaan opdoeken en hun geld naar de VS terughalen.

  Salter is overigens de eerste om op te merken dat er geen doorslaggevend bewijs is om te spreken van een echt causaal verband. Het gaat echter ook te ver om zijn bevindingen achteloos terzijde te schuiven. Geoffry Dennis, strateeg bij UBS, denkt dat de bevindingen van Salter waardevol kunnen zijn als een hogere inflatie uitmondt in een hogere yield van de treasuries. Hij wijst erop dat Emerging Markets naar conventionele maatstaven duur zijn. Waarderingen kunnen alleen redelijk ogen als kapitaal goedkoop is. Dennis wijst erop dat juist de yield op de treasuries begint op te lopen en dat kan dus helemaal verkeerd uitpakken voor de Opkomende Markten. Hij voegt er geruststellend aan toe, dat de inflatie in de VS waarschijnlijk niet ver zal stijgen boven het huidig niveau en dat zulks ook geldt voor de yield op de treasury. Strategen blijken in de praktijk niet over een glazen bol te beschikken!

   

   


   

  TWEETS