NEWSFEED RTL Z:

NEWS:

  Onzekerheid in de markt speelt ASML parten

  • 4/19/2015

  Onzekerheid in de markt speelt ASML parten

  asml 1.jpg

  Afgelopen week presenteerde ASML cijfers, over het eerste kwartaal, die beter uitvielen dan de markt verwachtte. De omzet kwam uit op $ 1,65 miljard tegen $ 1,397 miljard in het eerste kwartaal van 2015. ASML boekte voor ruim $ 1 miljard aan nieuwe orders. Dat was toch enigszins tegenvallend, omdat in het vierde kwartaal van 2014 het bedrag aan nieuwe orders uitkwam op $ 1,4 miljard. Barclays Bank, bijvoorbeeld, had op een orderinname gerekend van $ 1,6 miljard.

  asml 2.jpg

  Voor beleggers zijn niet alleen de resultaten over het afgelopen kwartaal van belang, maar zeer zeker ook de verwachtingen voor de nabije toekomst. Ook in dat opzicht deed ASML het goed met een verwachte omzet over het lopende kwartaal van $ 1,6 miljard. De markt ging uit van $ 1,5 miljard. Toch tuimelde de koers van ASML met ruim 3%. Dat had alles te maken met de mededeling, dat ASML in 2015 slechts 6 machines op basis van de nieuwste EUV technologie zal afleveren. Beleggers koesteren al jarenlang hoge verwachtingen over deze EUV technologie, maar tot dusverre slaagt ASML er niet in de hoge verwachtingen in dollars om te zetten.

  Grote klanten als Intel, TSMC en Samsung blijven voorzichtig. Dat is begrijpelijk, omdat marktomstandigheden voor deze bedrijven niet optimaal zijn. Intel liet onlangs nog weten, dat het bedrijf zijn investeringen in nieuwe productiecapaciteit voor 2015 teruggeschroefd heeft van $ 10 miljard naar $ 8,7 miljard. Nog in januari kwam het bedrijf met een omzetwaarschuwing. Intel is onzeker over de vraag van zijn klanten, zoals Qualcomm, MediaTek en bijvoorbeeld Invidia. Die zijn op hun beurt weer onzeker over hun klanten die PC’s, smartphones en tablets aan de man moeten brengen.

  De terughoudendheid van Intel en Samsung is niet de enige remmende factor voor ASML. Ook de foundries, bedrijven die halfgeleiders produceren in opdracht van derden, zijn karig met het plaatsen van bestellingen. Dat was ook de reden dat het orderboek minder snel groeide in het eerste kwartaal. Ook de foundries hebben te lijden onder bovengenoemde onzekerheid. Zo is er in de markt onzekerheid waar de opdrachten van Apple gaan neervallen. Het is omwille van deze onzekerheid, dat het aantal EUV bestellingen in 2015 zal stagneren. 

  asml 3.jpg

  Volgens analisten is het echter slechts een kwestie van tijd voor foundries weer gaan investeren. Dat moeten ze wel uit een oogpunt van concurrentievermogen. Hetzelfde geldt overigens ook voor een bedrijf als Samsung, dat ook wil gaan produceren voor Apple. Het is nog steeds zeer goed mogelijk, dat de Koreanen voor een record bedrag van $ 15 miljard gaan investeren! Of ASML van de verwachte hernieuwde investeringsdrift gaat profiteren lijkt wel zeker. Het bedrijf gaat er echter vooralsnog vanuit dat zulks niet meer het geval zal zijn in 2015. Het bedrijf uit Veldhoven begroot voor 2015 slechts één EUV machine, waar een factuur voor dit jaar aan hangt. De overige 9 die bestemd zijn voor levering in 2015 zullen pas in 2016 in de boeken terugkomen. 

  asml 4.png

  Figure 1 Beleggers teleurgesteld over de korte termijn vooruitzichten

   

  Een en ander impliceert, dat er voor de korte termijn onzekerheid blijft bestaan over de resultaten van ASML, maar dat op de langere termijn de vooruitzichten uitstekend blijven. Geen enkel bedrijf in de sector kan het zich permitteren de laatste technologische ontwikkelingen te negeren. Om de beleggers enigszins tegemoet te komen wil het bedrijf het dividend met 15% verhogen naar $ 0,70 per aandeel. Bovendien gaat het in 2015/16 voor $ 1 miljard aan eigen aandelen inkopen.

   

  Cor Wijtvliet

  - Heb je opmerkingen en/of vragen? Mail ze gerust aan: info@corwijtvliet.nl
  - Of via mijn twitteraccount: @wijtvliet. (www.twitter.com/wijtvliet)
  - Voor meer door mij geschreven artikelen bezoek je mijn website: www.corwijtvliet.nl.
  - Ontvang je het Cor Wijtvliet Journaal niet rechtstreeks? Abonneer je zich dan hier!

   

   

   


   

  TWEETS