NEWSFEED RTL Z:

NEWS:

  Microsoft schuift Windows opzij

  • 4/4/2018

  Microsoft schuift Windows opzij

  Windows.jpg

  Sinds het aantreden van Satya Nadella verkeert Microsoft in een voortdurende staat van reorganisatie. Alles is erop gericht  het bedrijf volledig te transformeren naar het tijdperk van cloud computing. Een laatste stap is wellicht dat nu het team achter het Windows operating system op de schop gaat. Het opbreken van dit team gaat gepaard met het vertrek van de chef van Windows, Terry Myerson.

  Het is nog niet eens zolang gelden dat Windows de basis vormde voor een nagenoeg softwaremonopolie dat de technologiewereld domineerde. Windows is nog steeds belangrijk voor Microsoft. In het eerste halfjaar van het gebroken boekjaar 2017/18 droeg het 18% bij aan de totale omzet van Microsoft. Een jaar eerder was dat nog 20%. De neergang van Windows gaat parallel met de daling van de verkoop van de pc. Het is ook deels toe te schrijven aan de mislukte poging om een echte concurrent op de smartphone te worden voor Google ’s Android en Apple ’s IOS.

  Hoewel de rol van Windows nog lang niet is uitgespeeld, lijkt het logisch dat Microsoft zijn teams van ingenieurs anders gaat inzetten. Inkomsten uit the Cloud zijn nu goed voor 25% van de omzet en zijn doorslaggevend voor de groei van Microsoft. Nadella heeft daarom besloten het team van ingenieurs achter Windows in tweeën te splitsen om zo meer mankracht vrij te maken voor het ontwikkelen van Cloudsoftware. Microsoft moet ook wel, want het is in een heftige strijd gewikkeld met Amazon Web Services voor de leidende rol in cloud computing. Softwareontwikkelaars, die eerder knutselden aan Windows, worden nu ondergebracht in het team Cloud en AI, dat verantwoordelijk is voor alle softwareplatforms binnen het bedrijf. Dat varieert van Azure tot software voor the Internet of Things.

  De ingreep moet Microsoft weerbaarder maken, niet alleen tegenover Amazon maar ook tegenover nieuwkomers in the Cloud. Er dient zich nieuwe concurrentie aan, die het leven van de Amazons en Microsofts van deze wereld nog behoorlijk zuur kan gaan maken. Deze nieuwe en flexibele concurrenten vullen de leemtes op die de grote jongens niet willen of kunnen opvullen. Het buzzword in dezen is: the rise of the edge.

  Die nieuwe concurrentie heeft een goede kans om succesvol te zijn, dankzij een groeiende capaciteit tegen lagere kosten. Dat maakt het mogelijk intelligentie in steeds meer devices in te brengen. Dat maakt het weer mogelijk om steeds meer data lokaal te verzamelen en te bewerken zonder nog een beroep te moeten doen op de in the Cloud gecentraliseerde datacentra. Deze trend gaat niet in tegen the Cloud, maar verloopt er parallel aan. Devices die actief zijn aan de Edge, aan de rand, werken samen met de gecentraliseerde datacentra. Daar vindt de meest data intensieve opslag plaats en de bewerking ervan.

  Bij Microsoft merken ze nu al het groeiend belang van the Edge. Bij de presentatie van de halfjaarcijfers wees Nadella op de groeispurt van de gecentraliseerde datacentra. Steeds meer klanten deden een beroep op Microsoft om hen te helpen bij het invullen van hun edgebehoeftes. Dat leidde uiteindelijk weer tot een groter beroep op de gecentraliseerde datacentra. Vooral Duitse industriële bedrijven deden een beroep op Microsoft om hen bij te staan bij het verzamelen en bewerken van lokale data om zo hun werkwijze te verbeteren.

  De centraliserende krachten, die meer en meer data naar the Cloud hebben getrokken, zijn nog altijd even sterk. Het migratieproces is nog lang niet ten einde. Maar dit proces heeft als vanzelf tegenkrachten opgeroepen die ‘local computing’ weer nieuw leven hebben ingeblazen. Die eerste is die van groeiende zorg voor privacy en de controle over persoonlijke data. Deze tegenkracht heeft uiteraard een extra impuls gekregen door het schandaal rondom Facebook en Cambridge Analytica. Ook de snelle opkomst van machine learning helpt ontwikkelingen in the edge. Algoritmes, ontwikkeld voor grote hoeveelheden data in reusachtige Cloudfabrieken, kunnen ook gemakkelijk gebruikt worden in edge devices en zo conclusies trekken uit lokaal verzamelde data.

  Windows 2.jpg

  Er is een reëel risico dat al die nieuwkomers in the edge zullen eindigen als vazallen van de grote jongens, die nog steeds grotendeels de regels van het spel bepalen. Dat kan betekenen  dat hen alleen de kruimels resten die de grote jongens van tafel vegen. Veel venture capitalists tillen daar niet zo zwaar aan. Er zal altijd weer een computing paradigma de kop opsteken, waardoor de macht van de huidige techgiganten ondermijnd zal worden. Bij Microsoft leeft dat besef ook en daarom zijn ze voortdurend bezig de troepen te hergroeperen aan het techfront.


   

  TWEETS