NEWSFEED RTL Z:

NEWS:

  Microsoft hijgt Amazon in de nek

  • 2/7/2018

  Microsoft hijgt Amazon in de nek

  Microsoft.png

  De grote kracht van Amazon is dat het bedrijf keer op keer opduikt op totaal onverwachte terreinen en daar de zaak danig opschudt. Zo heeft Amazon nu koers gezet naar de sector Healthcare met als gevolg dat koersen van de grote farmaciebedrijven danig onder druk gekomen zijn. Bijna onopgemerkt voor het grote publiek heeft het bedrijf van Jef Bezos voor de nodige opschudding gezorgd in de sector Technologie. Amazon is tegen alle logica in marktleider op het gebied van Cloud computing. Bedrijven slaan hun data niet langer op in hun eigen IT-infrastructuur, maar verhuizen die naar the Cloud, dat zijn grote datacentra gebouwd en geëxploiteerd door de grote techjongens en vooral Amazon.

  De enige echte concurrent van Amazon is Microsoft. Dat blijkt uit een recent onderzoek van het Zwitserse Credit Suisse. Gevraagd naar welk bedrijf de favoriete Cloudaanbieder was, koos slechts 11% voor IBM en Google samen. Amazon kreeg 48% van de stemmen en Microsoft 33%. Beide bedrijven verdelen min of meer de markt en het is goed te merken dat er op de markt voor Cloud computing een oligopolie bestaat. Er is allerminst sprake van een felle concurrentieslag. Bij gelegenheid van de presentatie van de kwartaalcijfers kon Microsoft trots melden dat de brutomarge voor zijn Cloud business gestegen was van 48% naar 55%. Dat is wel minder dan de brutomarge van 62% voor het hele bedrijf, maar het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat de Cloud business de marges voor het hele bedrijf omhoogtrekt.

  Daar wijst de ontwikkeling tot dusverre op. In 2012 was de bijdrage van deze nieuwe activiteit met $ 700 miljoen amper met het blote oog te zien. Het bedrag vertegenwoordigde minder dan 1% van de omzet. In 2014, het jaar van het aantreden van de huidige ceo, Satya Nadella, kwam de omzet uit op $ 2,8 miljard. De omzet mocht dan wel omhooglopen, maar dat deden de investeringen in hardware ook. Er werd met andere woorden amper of geen winst gemaakt. Die tijden lijken voorgoed voorbij. Met een bedrag van $ 3,3 miljard in het afgelopen kwartaal blijven de investeringen hoog, maar omzet en winst stegen nog veel harder. De omzet van het digitale platform Azure steeg met 98%. Dat is belangrijk, want schaalvoordelen geven op dit moment de doorslag.

  Microsoft 1.png

  Het goede nieuws is ook, dat dankzij die hoge groeicijfers Microsoft nu ook marktaandeel begint af te snoepen van Amazon Web Services. Die laatste noteerde een groei van 42% voor heel zijn Cloud business tegen 56% voor Microsoft. De sterke groeicijfers voeden de hoop dat na jaren van daling de brutomarges weer gaan opveren. Zoals gezegd bedroeg de brutomarge 62%, evenveel als een jaar geleden.

  Over het afgelopen kwartaal steeg de omzet met 11% naar een waarde van $ 28,9 miljard en de gecorrigeerde winst per aandeel (WpA) steeg met 13 cent naar $ 0,96. Wall Street was uitgegaan van een omzet van $ 28,4 miljard en een WpA van $ 0,86. Microsoft leed echter op papier een verlies van $ 6,3 miljard en een verlies per aandeel van $ 0,82. Dat was te wijten aan een hoge eenmalige belastinglast ter waarde van $ 13,8 miljard. Die heftige aanslag is het gevolg van de belastingmaatregelen van president Trump. Dankzij die maatregelen kan Microsoft nu wel beschikken over de buitenlandse tegoeden van maar liefst $ 130 miljard. Beleggers hoeven echter niet de illusie te koesteren dat een deel van dat geld bij hen terecht komt. Microsoft heeft de afgelopen jaren fors moeten lenen om al zijn investeringen te kunnen plegen. Nu de buitenlandse tegoeden vrijkomen kan de schuld omlaag en hoeft het bedrijf niet meer te lenen voor al zijn investeringsplannen.


   

  TWEETS