NEWSFEED RTL Z:

NEWS:

  GE splitst zich op, maar is dit het ei van Columbus?

  • 7/6/2018

  GE splitst zich op, maar is dit het ei van Columbus?

  GE 0.0.jpg

  Het gerucht ging al maanden rond. General Electric (GE) zou zich gaan opsplitsen om zo een einde te maken aan de al jaren durende malaise en aan de almaar dalende beurskoers. Het gerucht is nu werkelijkheid geworden. GE gaat het mes stevig in de eigen organisatie zetten. De belangrijkste stappen zijn het verzelfstandigen van de Healthcaredivisie, het belang van 62,5% in Baker Hughes wordt afgestoten en ook de divisie die treinen produceert gaat de deur uit. Als deze besluiten eenmaal werkelijkheid zijn geworden, dan verliest GE 30% van zijn omzet en 25% van de winst van het industriële segment. Voorwaar het gaat niet om klein bier. De opbrengsten van al dat snijden in het eigen vlees zullen aangewend worden om de schulden te verlagen en de balans te verstevigen. In de toekomst gaat GE zich vooral focussen op die kernactiviteiten: renewable energy, uitrusting voor de elektriciteitsindustrie en Vliegtuigmotoren en vliegtuigonderdelen.

  In de regen van berichtgevingen over het nieuwe GE bleef één mededeling tamelijk onderbelicht. Dat was de benoeming van Larry Culp tot commissaris. Zijn benoeming toont aan dat het GE menens is om het nieuwe GE zo snel mogelijk op het juiste spoor te krijgen. Culp was 14 jaar lang eerste man bij het industriële conglomeraat Danaher. Hij was als Ceo uitermate succesvol. Hij gaf een bedrag van $ 25 miljard uit aan acquisities en verbeterde met veel succes het Danaher Business System. Het succes van Larry Culp is af te lezen aan de ontwikkeling van de beurskoers. Die is sinds 2000 verveelvoudigd. Die van GE is in dezelfde periode met 70% gedaald.

  GE 0.1.png

  Bij GE zal Larry Culp vooral samenwerken met Ceo Flannery om de prestaties van het nieuwe GE te verbeteren.  De uiteindelijke uitkomst zal moeten zijn dat de erfenis van de legendarische Ceo Jack Welch totaal ontmanteld wordt. Daar is de voorganger van John Flannery, Jeff Immelt, al mee begonnen. Die stootte in 2015 de financiële poot, GE Capital, af en deed daarmee ongeveer de helft van de winst de deur uit. Tegelijkertijd maakt hij vele miljarden vrij om bijvoorbeeld de Healthcare divisie in versneld tempo uit te bouwen, evenals Oil Services. Immelt had niet bepaald een gelukkige hand in het doen van acquisities. Hij investeerde zwaar in Oil Services op het moment dat de prijs van een vat kelderde. Hij kocht het Franse Alstom op het moment dat renewable energy een duidelijke concurrent werd van kolen- en gasgestookte centrales. Het resultaat van al deze hoge investeringen kon de belegger niet bekoren, noch behagen met als gevolg een dalende koers. De adviseurs zijn de enige partij die echt geprofiteerd hebben van al de inspanningen van GE om zich gereed te maken voor de toekomst. GE heeft naar schatting $ 6 miljard aan commissie betaald aan adviseurs als Goldman Sachs, JP Morgan en Morgan Stanley.

  Wat mogen we van John Flannery verwachten. Hijzelf heeft al laten weten meer verantwoordelijkheden op divisieniveau te leggen. GE is in zijn ogen te groot om door één managementteam aan de top van de pyramide aangestuurd te worden. Meer taken en functies verhuizen naar divisieniveau en dat gaat ten koste van het hoofdkantoor. Het stroomlijnen en focussen om minder activiteiten is verstandig, maar niet probleemloos. Het afstoten van Healthcare berooft GE van een zeer regelmatige inkomstenstroom. Het nieuwe GE mag er dan wel gestroomlijnder uitzien, volgens sommige kredietbeoordelaars zijn de inkomstenstromen minder transparant geworden en zeer zeker volatieler. Daar staat tegenover dat de lagere schuldenlast positief uitpakt voor de vrije kasstromen van het bedrijf. Een groot bedrijf als GE kan niet zonder brede kasstromen. John Flannery mag zich dan enthousiast en vol goede moed uitlaten over het nieuwe en sterke GE, het komt er nu

   GE 1.1.png

  op aan de daad bij het woord te voegen. Zoals de kredietbeoordelaars al duidelijk maakten, ook voor het nieuwe GE is groei en winstgevendheid allerminst een vanzelfsprekendheid.

   


   

  TWEETS