NEWSFEED RTL Z:

NEWS:

  Gaan de FAANGS voortaan ieder hun eigen weg?

  • 7/30/2018

  Boven.png

  29-07-2018, Jaargang 5, Editie 29

   

  Beste lezer,

  Er gaat bijna geen week meer voorbij of we lezen en horen over nijpende personeelstekorten in die of die sector. Hebt u ook dat (tijdelijke) probleem, dan moeten we misschien eens praten. Bij Wijtvliet Research zijn we niet voor een gat gevangen. We hebben talloze aanbiedingen in huis. We hebben zelfs een eerstegraads lesbevoegdheid in de aanbieding. Kom daar maar eens om vandaag de dag.

  Bel 06-11918878 of mail naar wijtvlietresearch@hotmail.com.

  Cor Wijtvliet

   

  Gaan de FAANGS voortaan ieder hun eigen weg?

  FAANGs.jpg

  Winstgevend beleggen in technologieaandelen was tot deze week een fluitje van een cent. Je kocht simpelweg aandelen van de FAANGs en klaar was kees. Je was verzekerd van een mooie koersstijging. Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Google (Alphabet) leken immuun voor slecht nieuws of voor een slechte public relations. Steeds opnieuw bereikten de koersen nieuwe hoogtes, omdat de groei eindeloos leek!

  Afgelopen week lijkt een einde gekomen aan dit sprookje. Een wezenlijk kenmerk van een sprookje is, dat het te mooi om waar te zijn is. Dé FAANGs zijn onderling sterk verschillende bedrijven die ook nog eens in verschillende segmenten van de digitale markt. Het zijn de beleggers die er stempel van gezamenlijkheid op hebben gezet. Sinds deze week is groei niet langer een vanzelfsprekendheid. Koersen kunnen heftig bewegen, zoals blijkt uit het voorbeeld van Facebook. Afgelopen donderdag, 26 juli, verloor het $ 120 miljard aan waarde, omdat het met de mededeling kwam dat het aantal gebruikers minder snel toe nam dan gehoopt en dat gold ook voor de groei in de advertentieverkoop. Ook Netflix kwam met teleurstellende cijfers. De groei van het aantal abonnees blijft achter. Amazon en Alphabet daarentegen kwamen met zeer sterker winstcijfers. De boete van de Europese Commissie van € 4,3 miljard maakte al helemaal geen indruk meer op beleggers.

  Technologieaandelen staan al lang garant voor aanhoudend sterke groei, omdat de digitale revolutie over de wereld rolt. Daardoor wijken ze af van andere aandelen, waarvan de groei afhangt van de gezondheid van de onderliggende reële economie of van de politieke besluitvorming in Washington, Brussel of Beijing.  Aan de top van de techpyramide staan de FAANGs met hun reusachtige waarderingen en marktkapitalisaties. Die van Amazon, Apple en Apple naderen de historische barrières van $ 1 biljoen.

  De FAANGs spreken tot de verbeelding omdat ze symbool staan voor Silicon Valley. Het zijn gigantische ondernemingen die ook nog eens razendsnel groeien. De groei van Facebook valt weliswaar terug, maar de meeste ‘aardse’ bedrijven kunnen van dat groeitempo. FAANGs bepalen ook hoe de consument gebruik maakt van Internet. Google voor Search, Amazon voor e-commerce, Apple voor mobile devices, Netflix voor entertainment en Facebook voor sociale media. Dat maakt ze tot dominante verticals op het Internet, maar onderling zeer verschillende verticals, die wel allemaal maximaal profiteren van de digitale revolutie. Ze staan echter wel bloot aan verschillende gevaren en uitdagingen. Uiteindelijk is het label waaronder ze zo beroemd en aansprekend zijn geworden, niet meer dan dat. Het is een label.

   FAANGs 0.0.png

  Verstandige fondsmanagers maken zich al langer ongerust over de mateloze populariteit van de Amerikaanse en Chinese techreuzen bij zowel institutionele als particuliers beleggers. Dat maakt die aandelen uiteindelijk kwetsbaar voor extreme koersbewegingen. Cijfers ondersteunen die mateloze populariteit. Alleen al dit jaar stroom de $ 20 miljard naar pure technologiefondsen. Het passief beleggen heeft de correlatie tussen de FAANGs alleen maar vergroot. Het momentumbeleggen, kiezen voor aandelen die stijgen, heeft de handel in FAANGs alleen maar verder aangejaagd. Die populariteit van Tech in het algemeen en de FAANGs in het bijzonder wordt weerspiegeld in de zogeheten NYSE Fang+Index. Daarin zijn naast de FAANGs ook aandelen opgenomen als Tesla, Nvidia, Baidu en Alibaba. Van start gegaan in 2015 is de koers van deze index met 140% gegroeid tegen 40% voor de S&P 500.

  De bewieroking van de FAANGs geldt ook de analisten. 44 van de 52 volgers van Facebook hanteerden een koopadvies, slechts 2 hadden een verkoopadvies. Het gemiddeld koersdoel was $ 229,53. Na enig gecijfer is dat gedaald naar $ 209,50. Dat is nog altijd bijna 20% bovenop de slotkoers van afgelopen donderdag. Analisten noemen de slotkoers een mooi moment om in te stappen, omdat ze nog steeds vertrouwen hebben on het businessmodel en groeivooruitzichten. Daar past af en toe een correctie bij, denken ze optimistisch. Maar misschien zijn ze wel zo optimistisch, omdat ze niet willen en kunnen geloven dat het sprookje voorbij is. De FAANGS zijn onderling sterk afwijkende bedrijven met ieder hun eigen sores en dus met voor ieder verschillende vooruitzichten. Dat is de les van afgelopen week!

  Cor Wijtvliet

  Het CorWijtvlietJournaal wordt u gratis aangeboden. Als ook u van deze nieuwsbrieven geniet, is een financiële tegemoetkoming bijzonder welkom. Voor het bedrag van 25,00 Euro per jaar wordt u donateur van dit Journaal.

  Uw, overigens geheel vrijwillige, bijdrage kunt u overmaken naar IBANnr. NL14RABO0156073676, ten name van Wijtvliet Research. Bij voorbaat dank!

  Wie donateur wordt mag wekelijks op een extra nieuwsbrief met vijf beleggingstips rekenen.

  - Hebt u opmerkingen en/of vragen? Mail ze gerust aan: info@corwijtvliet.nl

  - Of via mijn twitteraccount: @wijtvliet. (www.twitter.com/wijtvliet)

  - Voor meer door mij geschreven artikelen bezoekt u mijn website: www.corwijtvliet.nl

  - Of bezoek www.Beurshalte.nl      

  - Ontvangt u het Cor Wijtvliet Journaal niet rechtstreeks? Abonneert u zich dan hier!

  onder.png


   

  TWEETS