NEWSFEED RTL Z:

NEWS:

  Europese aandelen kunnen in 2017 positief verrassen

  • 12/20/2016

  boven.png

  18-12-2016, Jaargang 3, Editie 51

  Beste lezer,

  De aandelenanalist wordt in Nederland met uitsterven bedreigd. Niemand lijkt te willen betalen voor zijn of haar diensten. Nog onlangs hebben we in het financieele dagblad kunnen lezen hoe Rabobank afscheid nam van zijn analisten: https://fd.nl/beurs/1177166/reconstructie-hoe-rabobank-de-aandelentak-opdoekte

  De krant concludeerde al eerder dat het uitsterven niet zonder risico’s is voor de belegger. Zeker over de kleine Nederlandse fondsen zal de kennis in snel tempo verdampen, zo stelt de krant.

  Hoe kunnen kleinere vermogensbeheerders hun clientèle nog afdoende informeren en adviseren als het aandelengilde is uitgestorven? Er is nu al een oplossing! De bezorgde vermogensbeheerder kan vandaag al terecht bij Wijtvliet Research voor een kopje koffie en een informatief gesprek! Moet u beslist doen, hoor!

   

  Europese aandelen kunnen in 2017 positief verrassen

  Trump.png

  Sinds de verkiezing van Trump als de nieuwe president van de VS heeft Wall Street de rest van de wereldwijde beurzen duidelijk op achterstand gezet. Alle grote beurzen in de VS hebben het ene na het andere record laten noteren. In Europa dateert het laatste record van de Euro Stoxx 600 alweer van april 2015 en dat geldt ook voor de Duitse Xetra Dax 30.

  Trump 9.png

   

  Misschien moeten (Europese) beleggers zich inprenten, dat het Trumpeffect niet noodzakelijk tot dat ene land beperkt hoeft te blijven. Misschien moeten ze beseffen dat de komst van Trump ook Europa kansen biedt. Dat zal zeker het geval zijn als dankzij het op groei gerichte beleid van de nieuwe president De Verenigde Staten weer hun traditionele rol van economische locomotief gaan spelen. 

  trump 10.png

   

  Europese aandelen zijn verhoudingsgewiis goedkoop vergeleken met Amerikaanse aandelen. Europese exporteurs kunnnen ongetwijfeld profiteren van het aantrekken van de groei en inflatie in de VS. Beleggers lijken zich daar al van bewust, want in de nasleep van de verkiezingen ging de Euro Stoxx 50 de lucht in en de Stoxx Banks Index ging nog harder omhoog. Dat neemt niet weg dat 2017 allesbehalve een positief gelopen race is. Daarvoor is er in 2016 teveel mis gegaan. Aan het beging van 2016 golden Europese aandelen als uiterst aantrekkelijk, juist omdat ze zeer lage waarderingen hadden en economisch werd er weinig tegenwind verwacht. Het heeft niet zo mogen zijn. Politiek onplezierige verrassingen als de Brexit en de nederlaag van Matteo Renzi in Italie hadden als gevolg dat Europese aandelen de verwachtingen niet waar konden maken en laag waren en laag gewaardeerd bleven.

  Wil Europa slagen in 2017 waar het in 2016 faalde, dan moet in het komende jaar winsthersel zichtbaar zijn. Waarderingen mogen aantrekkelijk zijn, maar zonder winstgroei is dat onvoldoende om beleggers te charmeren.  Het herstel van de winstgroei in combinatie met een zwakke euro kan en moet ervoor zorgen, dat beleggers hun geld weer richting Europa sturen. Er is niet eens zoveel verbetering nodig om winsten in Europa verhoudingsgewijs sneller te laten stijgen en zo aantrekkelijker te maken. Het winstherstel komt immers van een verhouingsgewijs lage basis.

  Het is daarmee een redelijke gok, dat 2017 niet alleen het jaar van Trump wordt, maar ook van het winstherstel in Europa. Het voorgenomen beleid van Trump zal naar alle waarschijnlijkheid de inflatie omhoog jagen. Veel beleggers zijn daar nu al op aan het voorsorteren. In dat opzicht biedt Europa mooie kansen. Ongeveer 40% van het Europese dividendrendement komt uit de sectoren financials en energie. Laat dat nu twee sectoren zijn die erg inflatie gevoelig zijn.

  Trump 11.png

  Daar komt nog iets bij. Uit data verzameld door UBS blijkt dat er sinds de verkiezingen in de VS een gapende kloof is ontstaan tussen de instroom in Amerikaanse ETF’s en de Europese. De kloof is $ 145 miljard groot. Nog niet zo lang geleden was dat slechts $10 miljard. Een herschikking in de richting van Europa lijkt logisch en noodzakelijk. Daarvoor is dan weer wel een herstel van de winstgroei een absolute voorwaarde. Maar ook als dat gebeurt is succes natuurlijk niet vanzelfsprekend. Denk alleen maar aan de politieke risico’s in de vorm van een reeks van verkiezingen. Een ongewenste uitslag kan voor een bloedbad op de beurzen zorgen. Zeker Ameikaanse beleggers koesteren bovendien de nodige bezwaren en vooroordelen jegens Europese bedrijven en zeker jegens Europese overheden. Gelukkig vallen alle verkiezingen in de eerste helft van 2017. Naarmate het jaar vordert zal de risicopremie waarschijnlijk lager worden. Wie vroeg posities inneemt kan dan in tweede instantie spekkoper zijn!

  Cor Wijtvliet

  Het CorWijtvlietJournaal wordt u gratis aangeboden. Als ook u van deze nieuwsbrieven geniet, is een financiële tegemoetkoming bijzonder welkom. Voor het bedrag van 25,00 Euro per jaar wordt u donateur van dit Journaal.

  Uw, overigens geheel vrijwillige, bijdrage kunt u overmaken naar IBANnr. NL14RABO0156073676, ten name van Wijtvliet Research. Bij voorbaat dank!

  Wie donateur wordt mag op een extra nieuwsbrief met beleggingstips van Cor Wijtvliet rekenen!

  En dan nog dit:

  - Hebt u opmerkingen en/of vragen? Mail ze gerust aan: info@corwijtvliet.nl

  - Of via mijn twitteraccount: @wijtvliet. (www.twitter.com/wijtvliet)

  - Voor meer door mij geschreven artikelen bezoekt u mijn website: www.corwijtvliet.nl

  - Of bezoek www.Beurshalte.nl      

  - Ontvangt u het Cor Wijtvliet Journaal niet rechtstreeks? Abonneert u zich dan hier!

  onder.png   

  TWEETS