NEWSFEED RTL Z:

NEWS:

  Europees staal spreekt weer een woordje mee!

  • 1/16/2018

  Europees staal spreekt weer een woordje mee!

  Staal.jpg

  Wordt 2018 het jaar van de comeback van de Europese staalbouw? Het zou zomaar kunnen als de voortekenen niet bedriegen. De comeback zou op zich een klein wonder zijn. De sector is door een heel diep dal gegaan. De diepe, langdurige crisis van de afgelopen 10 jaren deed de vraag naar staal nagenoeg opdrogen. Bedrijven wisten niet hoe snel ze hun productiecapaciteit moesten afbouwen. Het Chinees enthousiasme om de overproductie daar op de internationale markten te dumpen verergerde de crisis nog, terwijl een strenger Europees milieubeleid eveneens geen heilzame uitwerking had op de sector.

  Dankzij een samenvallen van factoren lijkt echter het ergste leed geleden. Prijzen op de wereldmarkt gaan omhoog, terwijl regionaal de vraag stijgt. Protectionistische maatregelen van Brussel zorgen ervoor dat lokale, Europese spelers van die verbeterde omstandigheden kunnen profiteren. Dat de staalsector in Europa aan de beterende hand was, sprak al uit de resultaten over het 3de kwartaal van 2017. Bedrijven als Voestalpine, ArcelorMittal en Salzgitter spraken van de beste resultaten sinds de val van Lehman Brothers. EBITDA voor de sector bedroeg $100 per ton. Dat is royaal boven het crisisgemiddelde van $ 75 per ton en het komt weer in de buurt van het langjarig gemiddelde van $ 105 per ton.

  De vraag is of we nu met een cyclisch herstel te maken hebben of dat het structureel is. Analisten zijn in ieder geval voorzichtig optimistisch voor 2018. Ze wijzen erop dat in veel langlopende contracten de huidige robuuste trend op de spotmarkt nog niet te zien is. Beleggers hebben er in ieder geval veel vertrouwen in. Aandelen van Europese staalbedrijven zijn in sommige gevallen in 2017 met wel 30% - 40% gestegen. Hernieuwde Bedrijfsinvesteringen stralen eveneens een vertrouwen in de toekomst uit.

  Staal 1.png

   

  Het vertrouwen van de markt en bedrijven leunt voor een belangrijk deel op de nieuwe opstelling van Brussel. Het wapen van de tarieven is ingezet om (Chinese) dumpingpraktijken met succes te bestrijden. Daardoor zijn importen teruggelopen en regionale prijzen hebben de kans gekregen weer omhoog te gaan. Belangrijk is ook, dat de staalproducenten nu beter in staat zijn om de grondstofprijzen royaal te kunnen compenseren. Moody’s is daar voor 2018 uitgesproken positief over. De vraag ontwikkelt zich goed in Europa dankzij een Europa brede opleving van de Bouw, maar ook de vraag uit de automobielindustrie ontwikkelt zich positief. Positief is ook, dat op wereldniveau er eveneens een evenwicht bestaat tussen vraag en aanbod.

  staal 2.png

  Of dat zo blijft is uiteraard nog maar de vraag en een sleutelrol is hierin weggelegd voor China. Dat land is begonnen om zijn overcapaciteit af te bouwen om zo in ieder geval de ongelooflijke milieubelasting te verminderen. Een gelukkige bijkomstigheid is dat de binnenlandse vraag opleeft met als resultaat dat de Chinese exporten teruggelopen zijn. Of dit beeld structureel is, blijft echter onzeker. Natuurlijk kan de Europese sector zelf ook nog stappen zetten om de huidige positieve trend te continueren. De markt denkt dat er nog voldoende ruimte is voor verdere consolidatie. Minder spelers vergroot de mogelijkheid de productie beter af te stemmen op de vraag met een evenwichtige prijs als uiteindelijk resultaat. Dat lijkt voorlopig een vrome wenst te blijven. Gesprekken tussen Tata Steel en Thyssen Krupp verlopen niet echt soepel en de pogingen van ArcelorMittal om het Italiaanse Ilva over te nemen hebben heel veel politieke commotie ontketend. Van het afbouwen van capaciteit zal voorlopig weinig komen. Dat lijken voorlopig zorgen voor morgen! 

  Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel is louter de persoonlijke mening van de auteur.

   


   

  TWEETS