NEWSFEED RTL Z:

NEWS:

  Er komt geen nieuwe supercycle voor commodities

  • 11/14/2017

  Er komt geen nieuwe supercycle voor commodities

  supercycle.png

  Het kan verkeren. Dat staat in Nederland al eeuwen als een paal boven water. Het is ook een waarheid als een koe als we kijken naar de recente prijsontwikkeling van olie, koper en ‘kleine’ metalen als bijvoorbeeld kobalt. De prijzen van deze commodities zijn recent sterk gestegen. Zo is olie door de barrière van $ 60 per vat gestoten en koper door de grens van $ 7000. De stijgende vraag naar deze commodities hangt samen met de groei van de wereldeconomie. Door achterblijvende investeringen en door productiebeperkingen in de afgelopen 5 jaren heeft de markt moeite vraag en aanbod evenwichtig te koppelen.

  Hedge funds, die alweer enkele jaren geleden uit deze markt waren gestapt, zien hard commodities opnieuw als de mogelijkheid bij uitstek om profijt te trekken van de huidige economische opleving. Voor sommige is het gedrag van de hedge funds reden om aan de bel te trekken. De huidige commodity cyclus heeft weinig van doen met de supercycle van weleer. Die was gebaseerd op de industrialisatie van China. De wereld was hier totaal niet op voorbereid met als gevolg dat prijzen voor bijvoorbeeld olie en metalen door het dak gingen. De huidige cyclus is klassiek van aard en is vooral gebaseerd op beperkingen in het aanbod en minder op een sterk stijgende consumptie.

  Ondanks een gebrek aan investeringen is het niet zo, dat er hier en nu tekorten zijn. Daar is de vraag niet sterk genoeg. Wel is het zo, dat door die gebrekkige investeringen wel degelijk zorgen leven over het aanbod van morgen. Olie is daar een sprekend voorbeeld van. Het Zwitserse Transfigura waarschuwde in september voor tekorten op de oliemarkt. Die kunnen volgens de Zwitsers aan het einde van dit decennium oplopen tot wel 4 miljoen vaten per dag. Ter staving wijst Transfigura op dat oliemaatschappijen de afgelopen jaren een streep hebben gezet door investeringen met een waarde van $ 1 biljoen. Op dit moment stijgt de olieprijs door het terugschroeven van de productie door OPEC en de politieke onrust in Saoedi-Arabië. Geleidelijk aan groeit echter ook de vrees dat de Amerikaanse schalie-industrie niet in staat zal zijn te voorzien in de groeiende toekomstige vraag. Tot voor kort ging de markt hier voetstoots van uit. De vraag naar olie zal de komende jaren en misschien wel decennia blijven stijgen en daar zal de opmars van de elektrische auto waarschijnlijk weinig aan afdoen. Het is niet vreemd dat hedge funds en masse long gaan in olie.

  supercycle 1.png

  Voor metalen is een gelijksoortig verhaal te vertellen, waarbij een centrale rol is weggelegd voor de elektrische auto. Die zal de vraag naar een aantal basismetalen opstuwen. De verwachting is dat door het groeiend gebruik van batterijen de vraag naar nikkel omhoog zal gaan, maar ook koper kan profiteren door de groeiende behoefte aan oplaadpunten. De echte lieveling bij hedge funds is kobalt. De moderne batterijtechnologie kan niet zonder. Het metaal wordt echter vooral gedolven in dubieuze landen als de Republiek van Congo, waar 50% van het aanbod vandaan komt. De prijs van Kobalt is astronomisch gestegen, waardoor beleggers weer met heel andere ogen naar metalen gaan kijken. Die gaan weer meer en meer een centrale rol in de moderne economie spelen en zijn niet langer een gedateerd goedje uit de vorige eeuw. Maar ook hier is de huidige prijsstijging meer een gevolg van vraagtekens rondom het aanbod dan de sterk stijgende vraag. In zijn strijd tegen de vervuiling heeft China de mijnbouw en bijvoorbeeld de smeltovens veel beperkingen opgelegd.

  Dat neemt niet weg dat dit soort beperkingen in combinatie met achterblijvende investeringen in de afgelopen jaren een aantal commodities op mooie jaren mogen rekenen. Dat geld niet automatisch voor alle commodities. Landbouwprijzen gaan gebukt onder overvloedige oogsten en bij de huidige economische ontwikkelingen lijken de vooruitzichten voor de goudprijs evenmin overdonderend. Kortom, een verstandig belegger stort zich niet blind op deze markt, maar oriënteert zich terdege en maakt dan een keuze.


   

  TWEETS