NEWSFEED RTL Z:

NEWS:

  En toen waren er nog negen

  • 1/7/2016

  En toen waren er nog negen

  Negen.jpg

  Welbeschouwd was 2015 geen best jaar voor de belegger. Obligaties en cash rendeerden op zijn best mondjesmaat. Maar ook aandelen deden het slecht. De aandelenmarkten in de VS zouden zelfs een rampjaar beleefd hebben, als de Nifty Nine er niet geweest waren. Welbeschouwd steunden de aandelenbeurzen eerst en vooral op de goede prestatie van opnieuw een afkorting, de Fangs: Facebook, Amazon, Netflix en Google. In tweede instantie kwamen daar nog enkele namen bij die dan gezamenlijk afronden naar de Nifty Nine: Microsoft, Salesforce, eBay, Starbucks en Priceline. Beide groepen zagen hun koers met meer dan 60% stijgen.

  Negen (1).png

  Minder positief gezegd, de markt heeft een wel heel erg smalle basis voor groei. Dat is een klassiek symptoom voor een rally die al heel lang aanhoudt en die langzamerhand zijn einde nadert. Beleggers hebben geen creatieve ideeën en kiezen voor een bedrijf met een duidelijk en overtuigend verhaal. Het feit dat kleine bedrijven een duidelijke underperformance laten zien wijst erop dat de belegger voorzichtig wordt en voor zekerheid kiest.

  Het huidig overwicht van de Nifty Nine roept herinneringen op aan de Nifty Fifty in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. De markt piekte toen aan het einde van de jaren zestig, maar de Nifty Fifty bleven maar in koers stijgen tot aan 1972 toe.

  De stagnatie in de koersontwikkeling laat zich wel verklaren. In de eerste plaats neemt de winstgevendheid af. Vooral de energiesector wordt hierdoor getroffen als gevolg van de dalende olieprijs. Sommige spreken zelfs van een winstrecessie. Beleggers kiezen daarom eieren voor hun geld en kopen aandelen van bedrijven als Amazon en Netflix, die zowel een gezonde omzet- als winstgroei laten zien. Dat gaat ten koste van bedrijven die in de verschillende sectoren als verliezers beschouwd worden. In het geval van Netflix betreft dat Viacom en in het geval van Amazon Wal Mart.

  Het wordt voor beleggers heel belangrijk de winnaars te kiezen, juist omdat er een overschot aan verliezers is. Het belang van een juiste keuze wordt nog groter als men bedenkt dat de winnaar van het ene jaar vaak de verliezer is van het daarop volgende jaar. Waarderingen suggereren bovendien dat de trend in 2016 weleens neerwaarts kan zijn. In augustus van het afgelopen jaar leek er een correctie op gang te komen, maar in oktober was het leed alweer geleden. Aan het einde van het jaar waren aandelen in de VS net zo duur als aan het begin.

  Negen (2).png

  De richting van de markt wordt grotendeels bepaald door twee factoren, de winst en de rentevoet. Over het 3de kwartaal van 2015 ging de winst van de S&P 500 met 0,8% omlaag. De verwachting is dat die over het 4de kwartaal met 3,5% omlaag zal gaan, met dank aan de energiesector. Bedrijven in die sector zien zich waarschijnlijk genoodzaakt fors af te schrijven op hun assets. Daar kan echter een positieve kant aan zitten. Als dat proces van afschrijvingen eenmaal voltooid is, kan er gemakkelijker een opleving komen vanaf een lager niveau. Sommige analisten hebben nu al een winstgroei van bijna 8% ingeboekt voor 2016. Anderen zijn minder optimistisch. Ze wijzen erop, dat de winstgroei een cyclisch patroon kent. De cyclus in de VS lijkt neerwaarts gericht.

  En dan is er nog de rente. De Fed heeft de markt voorbereid op in totaal vier kleine rentestappen. De eerste is gezet en dan blijven er nog drie over voor 2016. Op het eerste gezicht zou een renteverlaging de aandelenmarkten een zetje in de rug kunnen geven. In tweede instantie zou een renteverlaging wijzen op een verzwakkende economie. Dat zou de nekslag betekenen voor elk denkbaar herstel in de winstgevendheid. Vooralsnog gelooft bijna niemand in een recessie. Dat impliceert dat een bear market niet voor hand ligt. Dat is een troost, zij het een schrale troost. Er is geen ruimte voor verbetering van de marges en de rente kan niet omlaag. Ergo, het wordt waarschijnlijk een vlak en saai 2016.

  Saai is niet identiek met weinig of geen rendement, helemaal niet zelfs. Gelet op de uitkomsten over 2015 kan dat in 2016 wel het geval zijn. Wie toch rendement wil behalen, moet dan misschien eens aan alternatieven denken. Zo is het goed mogelijk om met optieconstructies te gaan werken, maar dat moet dan wel verstandig en vakkundig gebeuren. Doet u dat niet, dan kunt u uw geld beter meteen in de sloot gooien.

  Wenst u deskundig advies, dan bent u bij ons aan het goede adres. Wijtvliet Research werkt samen met OptieAcademy om u deskundig van dienst te zijn. Belangstelling? Klik dan de link aan!

  http://www.optieacademy.nl/aanmelding-optieactief/?ref=8


   

  TWEETS