NEWSFEED RTL Z:

NEWS:

  De techsector in de VS is boven de dotcompiek geklauterd

  • 7/24/2017

  Boven.png

  23-07-2017, Jaargang 4, Editie 28

  De techsector in de VS is boven de dotcompiek geklauterd

  Techsector.jpg

  Records zijn er om gebroken te worden. Afgelopen week is er weer een illuster of misschien wel berucht record gebroken. In maart 2000 bereikte de S$P 500 technologie-index een hoogste niveau van 988,49. Deze index wordt gezien als de puurste maatstaf voor de large-Cap US techsector. De misschien wat bekendere Nasdaq Composite meet alle aandelen in de Nasdaq markt, waarin technologie-aandelen zwaar vertegenwoordigd zijn. De Composite oversteeg het hoogste niveau van de dotcomperiode al in 2015.

  Nadat het niveau van 988,49 eenmaal was aangetikt verloor de index met gezwinde spoed 80% van zijn waarde. Jonge Silicon Valley bedrijven vielen bij bosjes om. Het was ook de tijd dat bedrijven als Cisco, Microsoft, Intel, Oracle en IBM de markt domineerden en ook de portfolio’s van de beleggers. Van die dominantie is 17 jaar later weinig meer over. Alleen Microsoft heeft zich redelijk weten te handhaven. De nieuwe sterke namen zijn die van Apple en Alphabet. Samen metFacebook en Visa tilden ze afgelopen week het niveau van de S&P IT sector naar 992,29 punten.

   

  Techsector 11.png

  Is er nu evenals 17 jaar geleden reden tot zorg, grote zorg. Dat laat zich niet een-twee-drie beantwoorden. Wel is duidelijk dat de verschillen met toen opmerkelijk groot zijn. Heel wat van die veelbelovende dotcombedrijfjes maakte toen geen winst. Wel hadden ze een torenhoge waardering. Nu laat de sector een snelle groei van de wint zien, zeker gegeven de wat fletse prestaties van de brede economie in de Verenigde Staten. Hun businessmodellen gelden als een toonbeeld van efficiency en houdbaarheid. De sector, waartoe overigens Amazon niet behoort volgens de S&P classificaties heeft het dit jaar beter gedaan dan welke sector ook. Waar de brede markt 10% gewonnen heeft, bedraagt de winst van de IT sector 23%.

  Waar de techsector aanvankelijk als een van de verliezers van het presidentschap van Donald Trump werd betiteld, blijkt in werkelijkheid het omgekeerde. Washington verkeert in een permanente staat van wanorde. Plannen voor belastinghervorming en voor investeringen in de infrastructuur blijven voorlopig op d plank liggen en niemand weet voor hoe lang. Daarom kiezen veel beleggers eieren voor hun geld en hebben aandelen gekocht van bedrijven die een snelle groei van omzet en winst laten zien.

  Sinds het begin van het jaar is er ruim $ 9 miljard naar technologiefondsen gestroomd en de toestroom lijkt niet op te houden. Beleggers willen immers daar beleggen waar de winstontwikkeling er het best uitziet. Dat niet aflatend enthousiasme voor de techsector  doet menigeen de wenkbrauwen fronsen. Jaagt niet teveel geld op een bepekt aantal aandelen? Ze vrezen dat een omslagpunt nabij is. Die bezorgdheid is misschien niet ongegrond.

   Techsector 20.png

  Daar staat tegenover dat de sector behoorlijk ten goede veranderd is in de afgelopen 17 jaar. De sector genereert in het 4de kwartaal van dit jaar waarschijnlijk 25% van de totale winst van de S&P 500. Dat was tijdens de piek van 2000 nog maar 15%. Toen woog de sector voor een derde mee in de benchmark S&P 500. Nu is dat gedaald naar 23%. Vandaag de dag betaalt de sector dividenden op basis van echte groei van omzet en winst. Bovendien heeft de S&P 500 Technology Index meer cash dan welke andere sector ook. Volgens Moody’s gaat het om een bedrag van $ 870 miljard. Dat is, weer volgens Moody’s, 47% van het totale bedrag aan cash dat op de balans van de non-financial sector in de VS staat. De sector ziet er met andere woorden gezond uit vergeleken met toen. Dat geldt overigens ook voor de waarderingen. In het 1ste kwartaal van 2000 was de koers-winstverhouding van de S&P 500 Technology Index 73x. Nu is dat 19,4 voor 2017E. De K/W voor de brede index bedraagt 19x.

  Op het eerste gezicht is er weinig reden voor paniek. De sector van 2017 is niet meer die van 2000. Dat wil weer niet zeggen dat beleggers blind kunnen instappen. Bedrijven als Amazon en Netflix hebben waarderingen waar de belegger zich nog flink aan kunnen stoten!

  Cor Wijtvliet

  Het CorWijtvlietJournaal wordt u gratis aangeboden. Als ook u van deze nieuwsbrieven geniet, is een financiële tegemoetkoming bijzonder welkom. Voor het bedrag van 25,00 Euro per jaar wordt u donateur van dit Journaal.

  Uw, overigens geheel vrijwillige, bijdrage kunt u overmaken naar IBANnr. NL14RABO0156073676, ten name van Wijtvliet Research. Bij voorbaat dank!

  Wie donateur wordt mag op een extra nieuwsbrief met beleggingstips van Cor Wijtvliet rekenen!

  En dan nog dit:

  - Hebt u opmerkingen en/of vragen? Mail ze gerust aan: info@corwijtvliet.nl

  - Of via mijn twitteraccount: @wijtvliet. (www.twitter.com/wijtvliet)

  - Voor meer door mij geschreven artikelen bezoekt u mijn website: www.corwijtvliet.nl

  - Of bezoek www.Beurshalte.nl      

  - Ontvangt u het Cor Wijtvliet Journaal niet rechtstreeks? Abonneert u zich dan hier!

  onderkant.png


   

  TWEETS