NEWSFEED RTL Z:

NEWS:

  De stock picker gaat voor Big Data

  • 2/17/2020

  Boven.png

  16-02-2020, Jaargang 7, Editie 5

  Het CorWijtvlietJournaal wordt u gratis aangeboden. Als ook u van deze nieuwsbrieven geniet, is een financiële tegemoetkoming bijzonder welkom. Voor het bedrag van 25,00 Euro per jaar wordt u donateur van dit Journaal.

  Uw, overigens geheel vrijwillige, bijdrage kunt u overmaken naar IBANnr. NL14RABO0156073676, ten name van Wijtvliet Research. Bij voorbaat dank!

  Wie donateur wordt mag wekelijks op een extra nieuwsbrief met vijf beleggingstips rekenen.

  De stock picker gaat voor Big Data

  Stock picker 0.0.jpg

  De klassieke vermogensbeheerder dreigt een bedreigde diersoort te worden. In zijn keuze om uw portefeuille met mooie aandelen te vullen, moet hij het steeds vaker afleggen tegen het passieve beleggingsfonds. In de afgelopen 10 jaar was slechts 12% van de grote fondsenhuizen in staat om de benchmark te verslaan. Dat is een beschamend laag percentage. Het is dan ook niet vreemd, dat die grote fondsbeheerders en hedge funds de afgelopen jaren een enorme uitstroom van assets hebben gezien, waardoor hun voortbestaan in het geding komt.

  In hun overlevingsdrang doen deze klassieke vermogensbeheerders alweer enkele jaren verwoede pogingen om de concurrentie met hun eigen middelen te verslaan. Evenals hun kwantitatieve concurrenten gaan ze gebruik maken van Big Data. De uitkomsten van de analyse van Big Data denken ze goed te kunnen combineren met hun eigen fundamentele inzichten. De data-analist en de programmeur zijn niet langer een onalledaags verschijnsel bij het klassiek vermogensbeheer.

  Dat klinkt allemaal iets mooier dan het is. De sector is nog zoekende wat in de praktijk de beste aanpak is. Er wordt nog volop geëxperimenteerd. De kwantitatieve aanpak kan betekenen, dat de backoffice geautomatiseerd wordt of dat het risicomanagement verbeterd wordt evenals de portfolioanalyse. Ook wordt geïnvesteerd in het analyseren van het gesproken woord. Ook het gebruik van machine learning behoort tot de nieuwe experimenten. Met behulp van machine learning hoopt de fondsbeheerder beter greep te krijgen op de enorme bergen aan data!

  Stock picker 0.1.png

   

  Ook wordt gekeken naar de mogelijkheden om alternatieve data te integreren in het beleggingsproces. Dan mag u denken aan het doorspitten van creditcard gegevens, het kijken en luisteren naar het geklets op sociale media. Er kan ook een analyse gemaakt worden van digitale bestellingen en zelfs het bestuderen van locaties van mobiele telefoons.

  Het huidig proces is er een van vallen en opstaan. De fondsbeheerder/vermogensbeheerder moet al die data-analyses integreren in zijn fundamentele research zonder zelf voor 100% een quant te worden. Op die manier zouden ze zichzelf overbodig maken en dat is nu precies niet de bedoeling. Een ander probleem is dat de klassieke fondsbeheerder nog niet gewend is goed om te gaan met de zee van informatie die op hem afkomt. Ook is het moeilijk om aan die berg van data waarde toe te voegen. Creditcardanalyse is nu al gemeengoed en biedt de fondsbeheerder weinig meerwaarde. Geolocatie van mobiele telefoons of de inzet van satellieten biedt perspectief, maar is erg duur. Dan is het moeilijk daar een winstgevende handel van te maken.

  Stock picker 1.1.png

  Het zal dus nog wel even duren voordat het gebruik van Big Data een soepel verlopend proces is geworden. Dat blijkt ook wel, want er is nog geen eenduidig enthousiasme. Vreugde en verdriet over de commerciële uitkomsten van alle investeringen wisselen elkaar af. De fondsbeheerder zelf is trouwens ook een sta-in-de-weg naar succes. Zijn achtergrond en zijn geestesgesteldheid zijn een heel andere dan die van datawetenschappers. Dat maakt elkaar verstaan en samenwerken tot een hachelijke onderneming. Die moeizame samenwerking maakt dat het gebruik van Big Data niet meer is dan een marketingtruc.

  Er is met andere woorden nog een lange weg af te leggen en een wereld te winnen. Over een ding is iedereen het roerend eens. Niets doen is geen optie. Dan is het doodvonnis getekend voor de klassieke fondsbeheerder. Het is echter tegelijkertijd nog de vraag of de inzet van Big Data de sleutel is naar een nieuwe toekomst of dat het de doodsstrijd alleen maar verlengt?

  Cor Wijtvliet

  - Hebt u opmerkingen en/of vragen? Mail ze gerust aan: info@corwijtvliet.nl

  - Of via mijn twitteraccount: @wijtvliet. (www.twitter.com/wijtvliet)

  - Voor meer door mij geschreven artikelen bezoekt u mijn website: www.corwijtvliet.nl

  - Of bezoek www.Beurshalte.nl      

  - Ontvangt u het Cor Wijtvliet Journaal niet rechtstreeks? Abonneert u zich dan hier!

  onder.png

   

   


   

  TWEETS