NEWSFEED RTL Z:

NEWS:

  De schalie-industrie heeft maling aan OPEC

  • 5/30/2017

  De schalie-industrie heeft maling aan OPEC

  Maling.png

   

  In november 2014 nam OPEC onder druk van Saoedi Arabië het besluit de olieprijs los te laten. Het was de bedoeling zodoende de snel groeiende concurrentie van de Amerikaanse schalieproducenten te smoren. Hun productie was duur en de schuldenlast hoog. Die combinatie moest voldoende zijn om ze en masse het loodje te laten leggen. Nog in februari van dit jaar roemde de secretaris van OPEC, Mohammed Barkindo de mooie daden van al die kleine en middelgrote spelers om vervolgens vast te stellen dat de meeste nu wel op sterven na dood waren.

  Maling 1.png

  Hier was waarschijnlijk de wens de vader van de gedachte. Barindo had gelijk met zijn vaststelling dat heel veel bedrijven en bedrijfjes sinds het einde van 2014 in surseance zijn gegaan. In 2015 en 2016 ging het in totaal om 114 bedrijven. De uiteindelijke nekslag is echter in veel gevallen uitgebleven. Sterker nog, het ziet ernaar uit dat ondanks de golf bijna faillissementen de sector sterker uit de crisis is tevoorschijn gekomen. 

  Maling 2.png

  In veel gevallen waren ze gedwongen om hun productie fors te beperken, maar ze hebben nu weer plannen om te gaan groeien. Het doorzettingsvermogen is niet allemaal van eigen makelij, maar is ook te danken aan de soepele Amerikaanse faillissementswetgeving. Daardoor konden veel bedrijven onder de paraplu van Chapter 11 hun schuldenlast van zich afwerpen. Ook de Amerikaanse kapitaalmarkt liet zich van zijn gulle kant zien. In 2016 daalde de belangstelling voor de obligaties uit de sector, maar dat is in 2017 omgeslagen in een groeiende belangstelling. Voor aandelenemissies was er ook in 2016 nog een grote belangstelling.

  Maar de sector zelf heeft ook grote stappen voorwaarts gezet. Over het 1ste kwartaal van 2016 leed SandRidge Energy een verlies van $ 324 miljoen, maar in het 1ste kwartaal van 2017 stond daar een winst tegenover van $ 51 miljoen. Dat was deels te danken aan de verlaging van de kosten voor de productie van een vat olie met maar liefst 27%. Overigens had dit bedrijf in de periode mei – oktober beschutting gezocht onder Chapter 11, waardoor het een schuldenlast van $ 3,7 miljard naast zich neer kon leggen en zijn rentelasten naar 0% kon terugbrengen. SandRidge Energy bulkt weer van het zelfvertrouwen en heeft weer plannen om de productie op te voeren in de loop van 2017 door meer putten te slaan. Overigens, niet elk bedrijf dat onder Chapter 11 vandaan komt, gaat weer groeien. Sommige doen de inventaris en alle andere waardevolle en minder waardevolle assets gewoon in de verkoop. Vaak komen ze in handen van kapitaalkrachtigere concullega’s die er wel raad mee weten!

  Niet alles is rozengeur en maneschijn. Beleggers en investeerders zijn niet meer zo geduldig en begripvol. De financiële prestaties moeten verbeteren en snel ook. Gelet op de huidige vitaliteit is daar alle kans op. In februari verklaarde OPEC de schalie-industrie dood en begraven. De organisatie heeft nog maar enkele maanden later alle reden om die uitspraak te betreuren. Door de hernieuwde vitaliteit zijn de problemen van OPEC, overproductie en lage prijzen, nog lang niet voorbij. Het is zelfs de vraag of dat ooit gaat gebeuren.


   

  TWEETS