NEWSFEED RTL Z:

NEWS:

  De koning is dood! Leve de koning!

  • 6/21/2017

  De koning is dood! Leve de koning!

  GE.png

  Het onvermijdelijke is geschied. Jeffrey Immelt, 16 jaar de eerste man bij General Electric, treedt deze zomer terug. Het is een weinig glorievolle aftocht. De koers van het aandeel blijft al jaren achter en de doelstelling van een winst per aandeel van $ 2 in 2018 lijkt onhaalbaar. Dat zijn feiten die onverteerbaar zijn voor activistische beleggers als Trian Fund Management. Die verhoogden de druk op de Raad van Commissarissen om Immelt te laten gaan. De raad is gezwicht, maar is niet helemaal door de knieën. Dat bewijst de aanstelling van zijn opvolger in de persoon van John Flannery, een oud gediende. Dit impliceert dat er binnen General Electric geen revolutie van bovenaf komt.

  Jeffrey Immelt heeft het niet getroffen in zijn rol als ceo. In de eerste plaats trad hij aan als opvolger van Jack Welch, een zeer bewonderd ceo. Die genoot in de jaren negentig de volle rugwind van een bloeiende wereldeconomie. Welch versnelde de groei van GE en daarmee ook de koers van het aandeel. De groei was echter ook gebaseerd op talloze zeer verschillende overnames, waarvan veel in de financiële sector. Immelt had allerminst de wind in de rug bij zijn aantreden. Dat gebeurde ten tijd van de dotcom crisis. Beide factoren maakten dat Immelt nooit hetzelfde aura zou verwerven als zijn voorganger.

  De nieuwe ceo zag het als zijn voornaamste taak het toch wel zeer gediversifieerde portfolio te stroomlijnen en af te slanken. Bedrijfsonderdelen, waarmee GE geen sterke marktpositie innam, gingen de deur uit. Het afslankingsproces culmineerde in het besluit om GE Capital, de financiële tak van het bedrijf grotendeels af te stoten. Die tak had ervoor gezorgd dat in de jaren van de financiële crisis heel GE kopje onder dreigde te gaan. Het afstoten ervan bracht $ 260 miljard in het laadje, waarvan het grootse deel teruggegeven werd aan aandeelhouders. 

  GE 1.png

  Al dat afslanken en stroomlijnen heeft echter weinig of niets gedaan voor de koers van het aandeel. Die ligt nog steeds fors onder het niveau van september 2001, toen Immelt aantrad. Het achterblijven van de koers laat zich ten dele verklaren door de ongelukkige hand van de ceo bij het doen van acquisities. Daarvoor is zeker in retrospectief opzicht vaak teveel betaald. In de periode 2010 – 2011 spendeerde GE $ 11 miljard aan het overnemen van toeleveranciers aan de olie- en gasindustrie. In die sector ging het goed mis in 2014 en sindsdien heeft die markt zich niet hersteld. Die zwakke markt is waarschijnlijk de belangrijkste reden dat GE zijn doelstelling voor 2018 niet waar kan maken.


   

  TWEETS