NEWSFEED RTL Z:

NEWS:

  De iPhone is Apple

  • 11/6/2015

  Boven.png

  01-11-2015, Jaargang 2, Editie 44

   

  Mededeling:

  De afgelopen maanden heeft de belegger weer eens  kunnen ervaren dat de beurs niet alleen fors omhoog maar ook omlaag kan. Niet alleen aandelen zijn gedaald, maar ook de afgelopen jaren flink gestegen Nederlandse en Duitse obligaties bleken dit jaar niet meer de veilige haven van weleer te zijn. De rentes zijn de afgelopen jaren tot het nulpunt gedaald, waarbij het risico op een (forse) rentestijging (lees: obligatiecrash) aanzienlijk is gestegen. Veel beleggers vragen zich af hoe ze zich kunnen wapenen tegen een obligatiecrash. Het risico is aanmerkelijk bij deze ultra-lage rentestanden.

  Daarom organiseren OptieAcademy en Cor Wijtvliet op Zaterdag 21 oktober op de Golfclub Kromme Rijn in Bunnik een ObligatieCrash Masterclass. Het programma duurt van 09:00 uur tot 17:30 uur met aansluitend een borrel. Maximaal aantal personen: 20

  Om u aan te melden of voor meer informatie: http://www.beurshalte.nl/page/obligatie-crash-masterclass-/

  Voor meer informatie verwijzen wij u naar  de website:http://www.optieacademy.nl/programma/obligatie-crash-masterclass-i-s-m-cor-wijtvliet/

   

  De iPhone is Apple

  Apple.jpg

  Figuur 1 Apple leunt zwaar op de iPhone

  Sinds enkele jaren leeft onder beleggers en Applewatchers de prangende vraag of Apple zijn groei wel kan vasthouden. Het bedrijf is immers al uitgegroeid tot een moloch. Dan moet de groei wel afvlakken. Dat is een wetmatigheid. Beleggers zijn dan ook veel minder geïnteresseerd in de behaalde resultaten als wel in de vooruitzichten die het bedrijf presenteert. In dat opzicht week de presentatie over het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar 2015 niet af van eerdere presentaties.

  De prestaties van Apple weken evenmin veel af van die in eerdere kwartalen. Het bedrijf wist opnieuw de marktverwachtingen te overtreffen. De omzet steeg met 22,3% naar een bedrag van $ 51,5 miljard. De winst steeg met 31% naar een waarde van $ 11,1 miljard, wat een winst per aandeel opleverde van $ 1,96 tegen de marktverwachting van slechts $ 1,88 per aandeel. De bruto marge kwam uit op 39,9% tegen een verwachting van 39,8%. Voor het lopende kwartaal voorzien Tim Cook en de zijnen een omzet tussen $ 75,5 en $77,5 miljard. Daarmee zou Apple het veelgeroemde kwartaal van 2014 overtreffen! In de markt leefde een vage angst, dat het bedrijf met een teleurstellende outlook zou komen.

  Die mooie resultaten en vooruitzichten waren echter niet voldoende om de zorgen bij beleggers weg te nemen. Het ziet er immers naar uit, dat het bedrijf uit Cupertino steeds nadrukkelijker gaat leunen op zijn iPhone. Apple verkocht maar liefst 48 miljoen iPhones in het afgelopen kwartaal met een totale waarde van $ 32,2 miljard. Dat waren er 22% meer dan in hetzelfde kwartaal in 2014. De iPhone genereert nu maar liefst 63% van de totale omzet van Apple. Dat is mooi, maar tegelijkertijd heeft het er de schijn van, dat de markt voor smartphones langzamerhand het verzadigingspunt heeft bereikt. De concurrentie heeft moeite zijn verkopen op peil te houden. Los daarvan ziet Apple de verkopen van de iPad steeds verder teruglopen en lopen de verkopen van de Apple Watch achter bij de verwachtingen. Er zijn er waarschijnlijk iets meer dan 3,2 miljoen verkocht in plaats van 4,7 miljoen zoals sommige analisten voorspeld hadden.

  Apple 1.png

  Figuur 2 Beleggers nerveus over de toekomst van Apple

  Veel analisten en beleggers denken dat ook voor Apple de mogelijkheden om steeds opnieuw meer iPhones te verkopen uitgeput raken. De iPhone is over heel de wereld te koop. Er zijn nagenoeg geen witte plekken meer op de wereldkaart. Apple heeft in hun ogen ook nieuwe opwindende producten nodig om de verkopen op peil te houden. Die zijn er nu naast de iPhone niet. De iPad heeft maar kort gepiekt en de introductie van de Apple Watch Laat tot nu toe te wensen over.

  Apple 2.png

   

  Supporters van Apple en het management zijn het uiteraard niet met deze zienswijze eens. Ze wijzen erop, dat de markt voor iPhones en andere producten in China stormachtig groeit. Afgelopen kwartaal verdubbelde de omzet naar een bedrag van $ 12,5 miljard. Apple gaat ervan uit, dat de Chinese markt uiteindelijk zijn grootste markt zal zijn, ondanks de huidige economische malaise. Daarom gaat in 2016 het aantal Applewinkels in 2016 omhoog van 25 naar 40! Supporters wijzen er bovendien op, dat de prijs voor de iPhone in een verzadigde markt de neiging heeft om te blijven stijgen. Dat kan nog wel even zo blijven, omdat iPhone bezitters steeds hogere eisen gaan stellen aan hun toestelletjes. Bovendien stelt het leaseprogramma klanten in de VS in staat om hun oude toestelletjes gemakkelijk in te ruilen voor de laatste versie. Voor hen is dat alles voldoende reden om aan te nemen dat de groei voorlopig op peil kan blijven. Het idee, dat Apple na pakweg 2017 nog slechts met 10% kan groeien is voor hen dan ook lachwekkend.

  Het is wachten om te zien welk kamp er gelijk heeft. Het is echter voor elk bedrijf onmogelijk om in een hoog tempo te blijven groeien. Naarmate een bedrijf groter wordt komt de groei meer en meer in lijn te liggen met de groei van het bruto nationaal product. Ook Apple kan niet aan deze wetmatigheid ontkomen.

  Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Bovenstaande is louter de persoonlijke mening van de auteur. Voor de goede orde, de auteur heeft geen positie in Apple.

   Cor Wijtvliet

   Het CorWijtvliet Journaal wordt u gratis aangeboden. Als ook u van deze nieuwsbrieven geniet, is een financiële tegemoetkoming bijzonder welkom. Voor het bedrag van 25,00 Euro per jaar wordt u donateur van dit Journaal.

  Uw, overigens geheel vrijwillige, bijdrage kunt u overmaken naar IBANnr. NL14RABO0156073676, ten name van Wijtvliet Research. Bij voorbaat dank!

   Wie donateur wordt mag op een extra nieuwsbrief met beleggingstips van Cor Wijtvliet rekenen!

   En dan nog dit:

  - Heb je opmerkingen en/of vragen? Mail ze gerust aan: info@corwijtvliet.nl

  - Of via mijn twitteraccount: @wijtvliet. (www.twitter.com/wijtvliet)

  - Voor meer door mij geschreven artikelen bezoek je mijn website: www.corwijtvliet.nl

  - Of bezoek www.Beurshalte.nl      

                             
  - Ontvang je het Cor Wijtvliet Journaal niet rechtstreeks? Abonneer je zich dan hier!

  QE 2.png


   

  TWEETS