NEWSFEED RTL Z:

NEWS:

  De grootste geldroof ter wereld

  • 9/13/2017

  De grootste geldroof ter wereld

  Als men recente bankovervallen in ogenschouw neemt dan zitten er een paar tussen die de kop opsteken als gedurfd, merkwaardig en ingenieus. Bij een bankroof denken we vaak nog in termen van een “handen omhoog en geef me het geld” type overval. Tegenwoordig gaat het allemaal veel geavanceerder zoals onderstaande voorbeelden aantonen.

  Banco Central

  In 2005 werd er in Fortaleza, Brazilië door een aantal mannen een pand gehuurd die zo’n twee straten verwijderd was van Banco Central, de centrale bank van Brazilië. Het gehuurde pand was in vogelvlucht 78 meter verwijderd van Banco Central. Het leek alsof de huurders een tuinwinkel hadden opgericht.

  De winkel had meteen veel werk, getuige al het aarde dat er dagelijks verplaatst moest worden. Omwonenden waren verbaasd over al het werk dat de heren meteen al hadden. Drie maanden later werd duidelijk waar al het aarde vandaan kwam. Er was een tunnel (inclusief airco systeem) van 78 meter gegraven vanuit de winkel naar de centrale bank. Eenmaal onder de bank wisten de overvallers het alarmsysteem te omzeilen om zodoende de kluis binnen te komen. Uiteindelijk zijn zij met een slordige $70 miljoen ervandoor gegaan. 

  roof.jpg

  Cyberhack

  In 2016 hebben hackers middels een serie goed gecoördineerde cyberaanvallen buit gemaakt met rond de $81 miljoen. De hackers waren in staat om via SWIFT accreditatie van de Bangladesh centrale bank frauduleuze geldorders uit te voeren. Deze orders werden verstuurd naar de centrale bank van New York en vervolgens uitgevoerd.

  Een grotere geldroof was er volgens de media nog nooit voorgekomen en later schreef men hierover dat dit waarschijnlijk de meest geraffineerde aanval is geweest die de wereld ooit gezien heeft in termen van gebruikte methoden en technieken.

  roof 1.jpg

  Geldcreatie

  Toch zijn voorgaande voorbeelden eigenlijk niet de grootste geldroven ter wereld en hieronder leg ik uit waarom.  De grootste bankoverval aller tijden is in 1971 gepleegd…en is nog steeds aan de gang.

  In 1971 werd door president Nixon de dollar omgetoverd tot fiat geld. Met andere woorden, het papieren geld werd niet meer gedekt door goud. Zonder gouddekking kon de centrale bank van de VS voortdurend geld drukken. Het excessief drukken van geld lijkt niet op diefstal, immers er wordt geen geld fysiek gestolen maar juist gecreëerd. Deze creatie zorgt er wel voor dat elke dollar aan waarde verliest. En waardevermindering zorgde ervoor dat sinds 1971 de dollar steeds meer aan koopkracht heeft verloren.

  Geldcreatie werd al snel overgenomen door andere centrale banken. Vandaag de dag is al het geld in de wereld fiat geld en daarmee uit het niets te creëren. Met dit soort macht moet zorgvuldig omgegaan worden, maar dit gebeurt helaas dus niet.

   ECB

  Ruim twee jaar geleden is er door de ECB (Europese Centrale Bank) aan een geldexperiment begonnen die nog nooit op zo’n grote schaal is uitgevoerd. En dit experiment is vandaag de dag nog steeds aan de gang. De ECB creëert maandelijks €80 miljard uit het niets. Door het creëren van steeds meer geld, zal het geld in uw portemonnee en op uw spaarrekening aan waarde verliezen en dus aan koopkracht inboeten.

  Hoe u het ook bekijkt, ongebreidelde geldcreatie is de grootste geldroof ter wereld en het gebeurt ook nog eens waar we bijstaan!

  Auteur: Alexander Soeters is marktanalist en edelmetaal specialist bij GoldRepublic

   


   

  TWEETS