NEWSFEED RTL Z:

NEWS:

  Chocolade wordt even duur als kaviaar

  • 12/2/2014

  Chocolade wordt even duur als kaviaar

  Chocolade.jpg

  Twee vooraanstaande Europese producenten van Chocolade waarschuwen, dat het nog maar een kwestie van tijd is voordat chocolade is verdwenen uit de winkelschappen. Sinds jaar en dag ligt de vraag naar chocolade hoger dan het aanbod. In 2013 bedroeg het tekort aan chocolade al meer dan 70.000 ton. Dat tekort kan in de nabije toekomst nog veel verder oplopen, zo denken ze bij Mars en bij de Zwitserse chocolademaker Barry Callebaut. Hoewel de oogst dit jaar buitengewoon goed is, kan het aanbod de vraag amper of niet bijhouden.

  De aanhoudend sterke vraag is ook terug te zien aan de prijsontwikkeling. Tussen 1993 en 2007 lag de prijs op gemiddeld $ 1465 per ton. Maar sindsdien is de prijs met 87% gestegen naar een gemiddelde van $ 2736 per ton. Als de voortekenen niet bedriegen, dan komt er volgens beide chocoladeproducenten voorlopig nog geen einde aan de prijsstijging. Bij ongewijzigd beleid kan in 2020 het tekort al oplopen naar 1 miljoen om tien jaar later te verdubbelen naar 2 miljoen ton. De honger naar chocolade groeit wereldwijd. Een land als China importeerde in 2010 nog slechts 40.000 ton, maar dat jaar zullen de importen stijgen naar 70.000 ton. Hetzelfde zien we in India, dat dit jaar 40.000 tot zal importeren tegen ‘slechts’ 25000 tot in 2010

  Als de vraag in het huidig tempo blijft groeien, dan zal over een afzienbare termijn chocolade voor de doorsnee consument een even onbetaalbare luxe worden als bijvoorbeeld kaviaar. Waar de vraag stijgt, daar neemt de productie niet of nauwelijks toe. Dat komt door een zeer ongunstige samenloop van omstandigheden in de belangrijkste regio ter wereld voor de productie van cacao, West Afrika. Landen als Ivoorkust en Ghana zijn samen goed voor 70% van de productie. De regio wordt echter al een paar jaar op rij geteisterd door te droog en te heet weer. Daardoor ontstaan er tekorten aan water en dat is niet goed voor de cacaobomen. Insiders vrezen dat de huidige droogte een gevolg is van klimaatverandering en daarmee blijvend zal blijken.

  Reep.png

  De negatieve gevolgen van de klimaatverandering vallen in het niet bij het kwaad van de schimmelziektes die de kop opsteken. Schimmelziektes als Frosty pod en Witches broom hebben in de afgelopen decennia vooral huisgehouden in Latijns Amerika. Nog niet zolang geleden waren landen als Brazilië en Costa Rica producenten en exporteurs van cacao. Nu is de cacaoproductie in die landen nagenoeg verdwenen en zijn beide landen importeurs geworden. Een land als Brazilië, ooit de op een na grootste exporteur ter wereld, importeert vandaag de bijna 200.000 ton. Hoewel de schimmelziektes nog niet de kop hebben opgestoken in West Afrika is het voor insiders nog slechts een kwestie van tijd, voordat zulks het geval is.

  Droogte en ziektes leggen een zware druk op de productie. Maar veel boeren houdend sowieso op met de cacaoteelt, omdat het een moeilijke gewas is, dat ook nog veel tijd nodig heeft om tot wasdom te komen. Een kleiner aanbod gekoppeld aan een grotere vraag betekent over een langere periode van stijgende prijzen.

  Gif.jpg

  Cor Wijtvliet

   

   BELANGRIJK

   

  - Opmerkingen en vragen kunt u richten aan: info@corwijtvliet.nl
  - Bezoek ook de website van Cor Wijtvliet en lees meer door hem geschreven artikelen
  - U kunt Cor Wijtvliet boeken voor een inspirerende spreekbeurt. Laat u verrassen!
  - Ontvangt u het Journaal niet rechtstreeks? Abonneert u zich dan hier!

   

   


   

  TWEETS