NEWSFEED RTL Z:

NEWS:

  Beslissende jaren voor Hewlett-Packard

  • 6/12/2015

  Beslissende jaren voor Hewlett-Packard

  HP.jpg

  Het gaat alweer een fors aantal jaren niet goed met Hewlett-Packard (HP). Nog niet zo lang geleden was het de trotse nummer 1 van de wereld als leverancier van hardware voor bedrijfsleven en consument. Zoals zoveel IT bedrijven uit de vorige eeuw heeft ook HP de aansluiting met de 21ste eeuw niet echt gevonden. Zo liet het zich verrassen door de pijlsnelle opkomst van de smartphone en de tablet.

  In eerste instantie reageerde HP op de nieuwe ontwikkelingen op klassieke wijze. Het besloot fors in de kosten te gaan snijden. In 2012 werd een bezuinigings- en herstructureringsplan gelanceerd, waardoor tot en met 2015 maar liefst 48000 banen zouden moeten verdwijnen. Dankzij dit plan is de balans van het bedrijf erg sterk en zijn de kasstromen gezond. Het heeft er echter niet voor gezorgd, dat HP met nieuwe producten en diensten de harten van bedrijven en consumenten opnieuw heeft kunnen veroveren. Dat leren tenminste de cijfers over het afgelopen kwartaal. De winst per aandeel kwam met $ 0,87 iets uit boven de marktconsensus van $ 0,86. Maar daarmee was het goede nieuws wel op. HP zag de omzet in alle belangrijke divisies teruglopen. In totaal bedroeg de krimp ten opzichte van 2014 6,8%. Gecorrigeerd voor valuta’s bedroeg de daling 2%. Ook HP heeft veel last van de valutaire tegenwind, zoveel zelfs dat het bedrijf de verwachtingen voor heel 2015 heeft verlaagd. De daling van de winst was met 21% nog forser dan de van de omzet. De winst bedroeg over het afgelopen kwartaal $ 1,01 miljard. Dat de omzet niet harder gedaald was dan de vermelde 6,8% was te danken aan de stijging van 11% in de verkoop van servers aan bedrijven. Niet alleen was het kommer en kwel in alle belangrijke divisies van HP, maar ook in alle regio’s. In alle delen van de wereld zag het bedrijf zijn resultaten teruglopen. Het enige lichtpuntje zijn de Verenigde Staten, waar de markt dankzij de lichte economische verbetering weer lijkt te gaan verbeteren. Een bijzonder probleem vormt China, waar de overheid fel tegen Westerse technologiebedrijven ageert sinds het bekend worden van de spionageactiviteiten van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Hewlett-Packard heeft daarom besloten om 51% van zijn belangen in China te verkopen aan het Chinese staatsbedrijf Tsinghua in de hoop zo de boycot door de overheid te kunnen omzeilen.

  HP1.png

  Om het tij te keren heeft HP in 2014 een verreikend besluit genomen. Het bedrijf gaat zich in twee delen opsplitsen. In het ene deel genaamd HP Inc komen de producten als de personal computer en de printer. Dit bedrijfsonderdeel wordt geen grote toekomst toegedicht. Het is de vraag of de PC en de laptop niet een mooie toekomst achter de rug hebben. Met andere woorden, zullen ze blijvend de concurrentie aankunnen met de smartphone en andere zogeheten mobile devices? Ook zijn er vragen omtrent de printer divisie. Dat is altijd de meest winstgevende van het bedrijf geweest. De voortschrijdende digitalisering van de wereld kan echter een probleem worden. Van HP INC wordt verwacht dat het zeer efficiënt als een cashcow wordt geleid en dat het zo voor de nodige kasstromen moet zorgen. In die zin is het een zekerheid voor de belegger. De tweede tak, HP Enterprises, richt zich vooral op de zakelijke klant en heeft software, services en hardware in de aanbieding. Misschien nog meer dan voor HP Inc geldt, dat Enterprises actief is in een zeer concurrerende omgeving, waarbij meer en meer bedrijven in the cloud gaan. HP heeft weliswaar een zogeheten cloud computing product genaamd Helion, maar loopt met de introductie ervan achter bij grote concurrenten als Amazon Web Services en Salesforce.com. Het is daarom nu al zeker, dat na de splitsing HP Enterprises het acquisitiepad opgaat om de kloof met de concurrentie te verkleinen. De opsplitsing gaat ongeveer $ 2 miljard kosten, maar het bedrijf denkt in staat te zijn om na de scheiding een ongeveer gelijk bedrag aan kosten te kunnen besparen.

   

  HP2.png

  Voor HP zijn de komende jaren zwaar en moeilijk. Niet alleen zijn de marktomstandigheden lastig, maar het bedrijf gaat ook nog eens gebukt onder zware valutaire tegenwind. Het bedrijf kan hier in eerste instantie alleen het hoofd aan bieden door de kosten zo laag mogelijk te houden, waardoor marges overeind blijven of zelfs licht verbeteren. Daarnaast verkeert het bedrijf financieel gesproken in een goede conditie. Tegelijkertijd is HP bijzonder prettig gewaardeerd met een koers-winstverhouding van 8,5X voor 2016.

  HP is ook nog te beschouwen als een herstructureringsverhaal, waarvan de uitkomst ongewis is maar ook zeer mooi kan eindigen. Het aandeel is daarom alleen geschikt voor die beleggers die bereid zijn een risico te lopen. Het past daarom alleen in de offensieve portefeuille en is niet geschikt voor de defensieve en gebalanceerde!

  Cor Wijtvliet

   

  Heeft u naar aanleiding van deze nieuwsbrief nog vragen of wilt u meer informatie over de diensten van ER Capital Vermogensbeheer dan kunt u gebruik maken van onderstaande link.

  KLIK HIER

   

  Westplein 9, 3016 BM ROTTERDAMTelefoon: 010 - 28 81 446 / Email: nieuwsbrief@ercapital.nl / Website: www.ercapital.nl

   

  Disclaimer

  Deze nieuwsbrief is samengesteld door ER Capital Vermogensbeheer BV, een groepsmaatschappij van ER Capital NV. ER Capital Vermogensbeheer BV staat onder toezicht van de Autoriteit Financiele Markten te Amsterdam en beschikt over een vergunning voor het zijn van een beleggingsonderneming als bedoeld in art. 2:65 lid 1 sub a Wft respectievelijk art. 2:96 Wft. De inhoud van deze nieuwsbrief is gebaseerd op betrouwbaar geachte informatiebronnen. Er wordt echter geen garantie of verklaring gegeven omtrent de juistheid, volledigheid en actualiteit van die informatie, noch uitdrukkelijk, noch stilzwijgend. De verstrekte informatie is uitsluitend indicatief en aan verandering onderhevig. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. Aan de inhoud van deze nieuwsbrief, waaronder eventuele bekende waardes en weergegeven resultaten, kunnen geen rechten worden ontleend. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaade resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De in/via deze nieuwsbrief verstrekte informatie is geen aanbod, beleggingsadvies of financiele dienst. De informatie is ook niet bedoeld om enig persoon of instantie aan te zetten tot het kopen of verkopen van enig financieel product, waaronder rechten van deelneming in een beleggingsfonds, of tot het afnemen van enige dienst van ER Capital Vermogensbeheer BV, noch is de informatie bedoeld als basis voor beleggingsbeslissing. Voor de toepasselijke voorwaarden en risico's van de in deze nieuwsbrief vermelde aandelen en obligaties wordt verwezen naar de prospectus en eventuele financiele bijsluiter van deze aandelen en obligaties.

   

  TWEETS