NEWSFEED RTL Z:

NEWS:

  Beleggen in renewables rendeert als nooit tevoren

  • 10/7/2019

  Renewable 0.1.png

  Beleggen in renewables rendeert als nooit tevoren

  Het succes van innovaties staat en valt voor een belangrijk deel van de bereidheid van beleggers hun geld in die innovaties te stoppen. Ze doen dat vooral in de verwachting dat die investeringen gaan renderen.

  Een van de grote problemen van renewables is, dat het uitzicht op winst en rendement ontbrak. Beleggers kiezen of liever gezegd kozen liever voor beleggen in olie en gas al was het maar voor het zeer aantrekkelijke dividendrendement van 6% of meer. Het heeft er de schijn van dat de twijfels bij beleggers snel tot het verleden gaan behoren. Aandelen in wind en/of zon doen het dit jaar veel en veel beter dan aandelen olie en gas. De IShares Clean Energy TTF is dit jaar meer dan 30% omhoog geschoten tegen een bescheiden 1% voor de klassieke Vanguard Energy ETF.

  De kosten voor zon en windenergie zijn de afgelopen jaren dramatisch gedaald. De kosten voor zonne-energie zijn sinds 2010 met maar liefst 85% gedaald en die voor wind met een mooie 50%, aldus Bloomberg New Energy Finance. Die stevige prijsdalingen maken zon en wind op sommige tijdstippen goedkoper dan bijvoorbeeld steenkool of zelfs aardgas. In het kielzog van dit succes hebben al in 2017 en 2018 aandelen zon en wind de aandelen olie en gas achter zich gelaten. En ook dit jaar zien we hetzelfde beeld. De Invesco Solar ETF, de grootste Renewable Energy is dit jaar tot nu toe met meer dan 55% gestegen.

  Renewable 0.0.png

  Het zijn overigens niet alleen lagere kosten waardoor renewable energy de wind meer in meer in de zeilen krijgt. Ook de lage rente speelt hierin een positieve rol. Het is nu gemakkelijker fondsen aan te trekken. Wind- en zonprojecten hebben hoge aanloopkosten, maar slechts lage operationele kosten. Het is nu ook interessanter dan ooit tevoren om geld in zon en wind te steken. Het terugbrengen van de CO2 uitstoot is de grootste uitdaging sinds WOII. Maar die uitdaging gaat gepaard met een heel aantrekkelijk klimaat om in te investeren, aldus bijvoorbeeld het Invesco Global Environment Fund.

  Het is op zijn minst opvallend dat de aandelen wind en zon sterk presteren, terwijl wereldwijd de investeringen in renewables onder druk staan. Dat is vooral te wijten aan het geleidelijk opdrogen van subsidies. Beleggers blijven positief omdat ze weten dat een reeks grote landen zich verplicht heeft de uitstoot op termijn terug te brengen naar 0. Die belofte gaat ten koste van olie en gas.

  Het goede presteren van olie en gas staat haaks op de prestaties in de jaren ten tijde van de financiële crisis. Tussen 2008 – 2013 raakte ‘groen’ helemaal uit de mode. De eerder genoemde iShares Clean Energy ETF daalde in die jaren met maar liefst 80%. Maar dit jaar is alles anders. De oliemaatschappijen blijven achter ook al bieden ze beleggers een mooi dividend en zitten ze bovenop hun portefeuille. Meer en meer beleggers zijn huiverig om in te stappen nu  onduidelijker wordt hoe deze bedrijven te waarderen. Wat zijn bijvoorbeeld hun voorraden nog waard?

  Vooral veel schaliebedrijven ondervinden last van de twijfel bij beleggers. Ze zien zich gedwongen om steeds meer geld ‘terug te geven’ aan beleggers. Echt helpen doet dat niet, zoals ook de grote jongens beginnen te ondervinden. Het Franse Total maakte onlangs bekend het dividend versneld te laten groeien. De koers reageerde amper of niet.

  En nu maar hopen dat alle politieke toezeggingen geen lege beloftes blijken te zijn.

   

  Cor Wijtvliet

  Het CorWijtvlietJournaal wordt u gratis aangeboden. Als ook u van deze nieuwsbrieven geniet, is een financiële tegemoetkoming bijzonder welkom. Voor het bedrag van 25,00 Euro per jaar wordt u donateur van dit Journaal.

   Uw, overigens geheel vrijwillige, bijdrage kunt u overmaken naar IBANnr. NL14RABO0156073676, ten name van Wijtvliet Research. Bij voorbaat dank!

  Wie donateur wordt mag wekelijks op een extra nieuwsbrief met vijf beleggingstips rekenen.

   

  - Hebt u opmerkingen en/of vragen? Mail ze gerust aan: info@corwijtvliet.nl

  - Of via mijn twitteraccount: @wijtvliet. (www.twitter.com/wijtvliet)

  - Voor meer door mij geschreven artikelen bezoekt u mijn website: www.corwijtvliet.nl

  - Of bezoek www.Beurshalte.nl      

  - Ontvangt u het Cor Wijtvliet Journaal niet rechtstreeks? Abonneert u zich dan hier!

  onderkant.png


   

  TWEETS