NEWSFEED RTL Z:

NEWS:

  Beleggen in edelmetalen? Palladium!

  • 10/30/2017

  Beleggen in edelmetalen? Palladium!

  Palladium 3.jpg

   

   

  Wie wil gaan beleggen in edelmetalen, denkt meestal in eerste instantie aan goud of zilver. Misschien moet die belegger nog een keer denken en zijn oor te luisteren leggen bij marktinsiders. Die zien voorlopig weinig in beleggen in goud. Het argument bij uitstek daarvoor is dat aandelen veel te aantrekkelijk zijn. Diezelfde insiders hebben echter wel een goed alternatief voor de hand en dat is palladium. Dit zilverkleurige metaal is dit jaar al meer dan 40% in prijs gestegen en het einde van die prijsstijging is waarschijnlijk nog niet in zicht. In de loop van 2018 kan een niveau van $ 1150 aangetikt worden.

  Palladium 4.png

  Het geheim van palladium schuilt in het gebruik ervan. Het verdwijnt in de katalysator van de benzineauto. Ondanks alle ophef over de elektrische auto lijkt de toekomt van de benzinemotor nog steeds verzekerd. Wereldwijd stijgt de verkoop van de auto weer, maar de emissie-eisen blijven stijgen. Daarnaast verliest de dieselauto nog steeds terrein in Europa.

  Natuurlijk, de elektrische auto maakt een snelle groei door, maar wel vanaf een heel lage basis.  Afgelopen jaar stegen de verkopen met meer dan 40%, maar de daling in de vraag naar dieselauto’s compenseerde dat waardoor de benzineauto geen marktaandeel inleverde. Tot nu toe zijn de autoverkopen in Europa met bijna 4% gestegen, maar de verkoop van benzineauto’s is met 13% gestegen, terwijl de vraag naar diesels met bijna 6% is gedaald. Het kan nog wel tien jaren duren voor de elektrische auto echt een concurrent voor de benzineauto wordt. 

  Palladium 5.png

  De groei van de wereldwijde autoverkopen heeft gevolgen voor de vraag naar palladium. Als alles naar verwachting gaat, neemt de vraag naar palladium tot 2025 met 2,5 miljoen ounces toe. In 2016 bedroeg de vraag 6,3 miljoen ounces. Dat is goed nieuws voor de belegger, maar er komt nog meer. De komende drie tot vijf jaren zal de vraag het aanbod overstijgen. Dat is mede te wijten aan de opmars van de hybride auto. Die heeft ook een katalysator en daar verdwijnt ook palladium in.

  Ondanks deze mooie vergezichten nemen sommige palladiumbeleggers nu alvast winst. Afgelopen maand bedroeg de uitstroom uit palladium-etf’s 34.000 ounces en de instroom in platina-etf’s bedroeg 14.000 ounces. Het gedrag van deze beleggers is te begrijpen. Ondanks alles is de dieselauto nog lang niet dood. In 2024 zal het wagenpark in Europa nog steeds voor 30% uit diesels bestaan. Diesel heeft nog steeds toekomst en dat is te danken aan de strengere eisen voor de uitstoot van CO2. Diesels stoten minder CO2 uit dan benzinemotoren en dus blijven fabrikanten de dieselmotor verder ontwikkelen. Daar zal platina, zoals nu ook het geval is, een rol blijven spelen.

  Nog even terug naar de elektrische auto. Het marktaandeel van dit type auto’s is wereldwijd nog slechts 1%. Overheden hebben echter afgesproken, dat dat aandeel in 2030 opgelopen moet zijn naar 30%. Beleggen in palladium is dus niet iets voor de heel lange termijn!


   

  TWEETS