NEWSFEED RTL Z:

NEWS:

  Apple biedt een inkijkje in de toekomst

  • 8/2/2016

  boven.png

  31-07-2016, Jaargang 3, Editie 31

  Apple biedt een inkijkje in de toekomst

  Apple 100.jpg

   

  De cijfers van Apple over het 2de kwartaal van 2016 konden beleggers en analisten niet echt blij maken. Het bedrijf verkocht 15% minder iPhones dan een jaar daarvoor. Het enige goede nieuws was dat het aantal van 40,4 miljoen verkochte iPhones net iets beter was dan de verwachte 40,02 miljoen. Het was de 2de keer op rij dat Apple moest melden dat de verkoop van iPhones, goed voor meer dan 60% van de omzet, terug loopt. Opnieuw is China de grootste boosdoener. Daar kopen consumenten minder nieuwe toestelletjes vanwege de ongewisse economie. Ze houden liever hun oude toestelletjes wat langer vast, zoals consumenten dat in het westen al langer doen.

  De nabije toekomst ziet er evenmin rooskleurig uit, want voor het lopende kwartaal voorziet Apple opnieuw een daling in de verkoop met 6% - 10%. En dan te bedenken dat Apple in september met een nieuwe iPhone op de markt komt. De verwachtingen daaromtrent zijn blijkbaar niet hooggespannen en dat voorspelt weer weinig goeds voor de kwartalen daarna.

   Ondanks al dat feitelijke slechte nieuws voor de belegger ging de koers van het aandeel na het bekend worden van de cijfers met 7% omhoog. Beleggers waren duidelijk ingenomen met het inkijkje dat ceo Tim Cook gaf in de toekomst van Apple. Daar wordt hard en serieus aan gewerkt als we alleen al kijken naar de ontwikkeling van de uitgaven voor R&D. In 2013 bedroegen die slechts 26% van de omzet, maar in het afgelopen kwartaal was dat percentage al opgelopen naar 6% van de omzet. Als die trend doorzet, dan zullen de uitgaven over drie jaar verdubbeld zijn naar $ 10 miljard per jaar. Daaruit mag men afleiden dat Apple met enkele serieuze projecten bezig is.

  Apple 101.jpg

  Dat is ook zo, aldus ceo Cook, die de gelegenheid te baat nam om een tipje van de sluier op te tillen. Het is algemeen bekend dat Apple een elektrische auto ontwikkelt, maar Cook zei weinig over de ambities van het zijn bedrijf op dit vlak. Wel verzekerde hij zijn luisteraars dat Apple aan nieuwe productcategorieën werkt die niet passen bij het huidige productportfolio. Hij was wat uitgesprokener over de ambities als het om Apple TV gaat. In september 2015 introduceerde Apple een nieuwe set-top box met de belofte de wereld van de TV op zijn kop te zetten met behulp van de Apple Store. Daar is tot nu toe nog weinig van gekomen, maar Cook maakte duidelijk dat Apple een vaste voet in de woonkamer wil hebben. De huidige Apple is het begin van nieuwe ontwikkelingen en zeker niet het eindpunt. In eerste instantie zal er meer aandacht komen voor het presenteren van originele en exclusieve content via de Apple platforms.

  De meeste aandacht besteedde de ceo echter aan wat augmented reality heet. Dat is een technologie die de alledaagse werkelijkheid verrijkt met digitale beelden. De eerste voorbeelden daarvan zijn al op de markt. Microsoft heeft al de Hololens in de aanbieding en ook het recente Pokemon Go is daarvan een voorbeeld. Voor Cook en Apple is het duidelijk dat de toekomst gebouwd zal worden op kunstmatige Intelligentie. Apple heeft nog geen enkel product op de plank liggen als het gaat om virtuele werkelijkheid of augmented reallity. Wel investeert het bedrijf heftig in kennis en expertise. Het lijkt voor de hand te liggen dat een toekomstige iPhone met kunstmatige Intelligentie uit gerust gaat worden, evenals waarschijnlijk de Apple auto.

   Apple 2.jpg

  Hoewel Apple zelf nog geen AR producten heeft, profiteert het bedrijf er al wel van. De ontwikkelaars van Pokemon Go hebben driftig gewinkeld in de App Store van Apple. Het succes van Pokemon Go zal daarom alleen al Apple een impuls geven sneller actief op deze nieuwe markt te worden. Er is nog een goede reden. Beleggers toonden zich ingenomen met de initiatieven van Apple voor de toekomst. Het is echter nog maar de vraag hoelang ze hun geduld blijven houden als de verkoop van de iPhone maar blijft dalen zonder dat een kansrijk alternatief in zicht is! Nog teveel beleggers hebben weinig oog voor de lange termijn!

  Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel is louter de persoonlijke mening van de auteur. 

   Cor Wijtvliet

  Het CorWijtvlietJournaal wordt u gratis aangeboden. Als ook u van deze nieuwsbrieven geniet, is een financiële tegemoetkoming bijzonder welkom. Voor het bedrag van 25,00 Euro per jaar wordt u donateur van dit Journaal.

  Uw, overigens geheel vrijwillige, bijdrage kunt u overmaken naar IBANnr. NL14RABO0156073676, ten name van Wijtvliet Research. Bij voorbaat dank!

  Wie donateur wordt mag op een extra nieuwsbrief met beleggingstips van Cor Wijtvliet rekenen!

   En dan nog dit:

  - Hebt u opmerkingen en/of vragen? Mail ze gerust aan: info@corwijtvliet.nl

  - Of via mijn twitteraccount: @wijtvliet. (www.twitter.com/wijtvliet)

  - Voor meer door mij geschreven artikelen bezoekt u mijn website: www.corwijtvliet.nl

  - Of bezoek www.Beurshalte.nl      

  - Ontvangt u het Cor Wijtvliet Journaal niet rechtstreeks? Abonneert u zich dan hier!

  onder.png


   

  TWEETS