NEWSFEED RTL Z:

NEWS:

  Amazon gaat in de gezondheidszorg

  • 2/6/2018

  Amazon gaat in de gezondheidszorg

  gezondheidszorg.jpg

  Overal waar Amazon opduikt, zorgt het voor veel opschudding en zelfs voor paniek. Vraag het maar aan de boekhandel, de muziekindustrie of aan the Cloudbusiness. Steeds opnieuw is de markt op zijn kop gezet en fundamenteel veranderd. Dit keer heeft Bezos zich wel een heel erg moeilijke opdracht gesteld. Hij is voornemens om vaste voet aan de grond te krijgen in de Amerikaanse gezondheidszorg. Iedereen is het erover eens dat die sector zeer complex in elkaar steekt en dat succes niet gegarandeerd is. Daar staat tegenover dat de sector zich gedraagt als een rupsje nooit genoeg. De winstgevendheid  loopt alleen maar op. Alleen dat al is een uitnodiging aan buitenstaanders om de sector op zijn kop te zetten.

  Dat is ook wat er gebeurde op 30 januari. Amazon, Berkshire Hathaway (Warren Buffet) en de bank JP Morgan lieten de wereld weten dat ze voornemens zijn om een verzekeraar op te starten die werknemers betaalbare diensten op het gebied van de gezondheidszorg gaat aanbieden. In eerste instantie gaat het om de 1,2 miljoen werknemers van de drie bedrijven. Later kunnen werknemers van klanten van de drie zich wellicht ook aansluiten. Over de duim gerekend kunnen misschien wel 30% van alle medewerkers gebruik maken van de diensten van dit nieuwe initiatief. De nieuwe verzekeraar/dienstverlener gaat vooral technologische oplossingen zoeken om de kosten transparanter te maken en te verlagen. Veel meer meldde het persbericht niet, maar binnen 2 uur leverden de 10 belangrijkste aandelen van verzekeraars en farmaciebedrijven ruim 30 miljard aan marktkapitalisatie in.

  Voor velen is het duidelijk, dat de sector het onheil over zichzelf heeft afgeroepen. Marges zijn buiten proporties, het is volstrekt onduidelijk hoe de prijzen tot stand komen en winsten zijn zondermeer groots. Die combinatie maakte de sector tot lieveling van veel beleggers. Tot aan het verschijnen van het persbericht noteerde de sector een winst van 8,1% sinds het begin van het jaar. Na het verschijnen van het bericht ging daar 2% vanaf.

  Niet iedereen is overigens bevangen door paniek. Sommige beleggers denken hun voordeel te kunnen doen met de koersdalingen. Voor hen zijn de plannen van de drie vooralsnog weinig concreet. Veel meer dan een persbericht is het nog niet. Ze vragen zich min of meer terecht af of de voornemens van Bezos en de zijnen niet al eerder en met weinig succes in de praktijk zijn beproefd. En dan nog, zelfs als de plannen snel concreet worden, dan biedt de sector nog voldoende mogelijkheden in 2018 en misschien in de jaren daarna ook nog.

  Gezondheidszorg 1.png

  Het heeft er alle schijn van dat de sector Healthcare optimaal kan profiteren van de belastinghervormingen van president Trump. Farmaceut AbbVie maakte bij de presentatie van de kwartaalcijfers bekend dat de effectieve belastingdruk gaat dalen naar 9%. Die zeer lage belastingvoet maakt het waarschijnlijker dat farmaceutische bedrijven hun tegoeden in het buitenland al dan niet geheel naar de VS gaan overhevelen. Gebeurt dat, dan kan een deel overgemaakt worden naar de aandeelhouder in de vorm van dividenden of terugkoop van eigen aandelen. Ook hopen en verwachten beleggers dat het repatriëren van al die buitenlandse tegoeden M&A activiteiten zullen aanjagen, waarbij de grote jongens kleine, innovatieve partijen overnemen. De praktijk in de eerste weken van het nieuwe jaar duidt erop dat dit geen ijdele hoop hoeft te zijn.

  De plannen van Bezos en de zijnen komen op een moment dat president Trump en de Republikeinen verwoede pogingen doen om de collectieve voorzieningen van Obamacare terug te draaien. In feite beoogt het initiatief hetzelfde te doen. Het grote verschil is dat niet de overheid het initiatief neemt, maar private partijen. Zoiets heet de ironie van de geschiedenis.

  Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel is louter de persoonlijke mening van de auteur.


   

  TWEETS